Cu toţii ştim că ziua de Crăciun este o mare si sfântă  sărbătoare în care noi, românii, sărbătorim naşterea lui Isus decorând bradul, preparând mâncăruri tradiţionale, cântând colinde, bucurându-ne în sânul familiilor noastre, dar şi dăruind altora. Această sărbătoare creştină este aşteptată de toată lumea, în special de copii, deoarece ştiu că Moş Crăciun va trece cu siguranţă şi le va lăsa ceva sub bradul frumos decorat. Ea a devenit sărbătoarea copiilor, este noaptea magică în care dorinţele le sunt împlinite, iar părinţii sunt fericiţi.          
Sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos sau Crăciunul, celebrată pe 25 decembrie, a asimilat cu multe secole în urmă ceremoniile păgâne ale solstiţiului de iarnă şi a adus de-a lungul timpului diverse şi minunate tradiţii.               
Argentinienii spun “Feliz Navidad!”, grecii “Kala Christouyenna!”, chinezii “Sgeng Dan Kuai!”, germanii “Froge Weihnachten!”, englezii “Merry Christmas!” iar românii, “Crăciun fericit!”. Oricum ar suna urarea rostită în ziua de 25 decembrie peste tot în lume, bucuria oamenilor este la fel de mare, iar tradiţiile acestei sărbători  sunt la fel de interesante.
E adevărat că religiile, culturile sau obiceiurile sunt diferite, însa în această perioadă tot globul se pune parcă de acord pentru a sărbători împreună Crăciunul. În jurul bradului, privind nostalgic ninsoarea ce cade peste oraş sau alături de cei dragi pe o plajă însorită, Crăciunul soseşte negreşit peste tot în lume.
În America, aproape fiecare stat îşi are obiceiurile lui specifice de Crăciun. Ceea ce este unic în America, este tradiţia decorării casei şi a curţii cu beculeţe colorate, iar din curţile lor nu lipseşte renul Rudolph, cel cu nasul roşu, care a devenit o tradiţie americană. Şi în America copiii cred în Moş Crăciun. Cina tradiţională de Crăciun constă în friptură de curcan, cu legume şi diverse sosuri, budincă de fructe cu sos de coniac, plăcintă cu carne şi produse de patiserie cu fructe uscate.
În Marea Britanie, englezii sărbătoresc dăruind felicitări, cântând colinde, organizând mese festive de la care nu lipsesc curcanul şi budinca. Copiii îşi pun “şosetele” lângă şeminee pentru a fi umplute cu bunătăţi şi cadouri de către Moş Crăciun. Petrecerea Crăciunului în jurul bradului, în sânul familiei, cântând colinde, este mai importantă decât orice cadou pentru englezi.
În Australia temperaturile ating chiar şi 30 de grade Celsius în ziua de Crăciun, aşa că oamenii merg la plajă, joacă cricket sau practică alte activităţi sportive în aer liber. În Melbourne, în Ajun are loc “Carols by Candlelight”. Sute de oameni se adună pentru a cânta colinde, iar la final aprind foarte multe lumânări. Casele sunt decorate cu o plantă locala, cu flori roşii si mici, numita “Christmas Bush”.
Masa de Crăciun in Australia trebuie neapărat să aibă curcan, şuncă, porc, budincă de prune şi plăcintă cu carne.
În China, bradul de Crăciun se mai numeşte şi Tree of Light (Copacul Luminii), fiind decorat cu ornamente din hârtie, în formă de flori, lanţuri şi lămpi micuţe. Moş Crăciun se numeşte Dun Che Lao Ren, copiii fiind foarte fericiţi că vor primi de la el haine noi si jucării. Mesele tradiţionale de Crăciun cuprind preparate delicioase.
În Grecia, colindătorii primesc smochine uscate, migdale, nuci si dulciuri. În aceste zile de sărbătoare, grecii obişnuiesc să păstreze în casă un bol cu apa, în care au pus o crenguţă de busuioc. În fiecare zi, ei stropesc casa cu această apă, considerând că astfel o protejează de spiritele rele. Masa tradiţională de Crăciun cuprinde preparate din porc, pâinea numită Christopsomo (Pâinea lui Christos), smochine uscate şi o prăjitura tradiţională din alune, Kourambiethes.
Creştinii din India decorează bisericile cu florile roşii ale unei plante locale, numite Poinsettia, dar şi cu lămpi uşoare si mici. Oamenii încearcă să intre în spiritul Crăciunului fiind mai buni unii cu ceilalţi, o altă tradiţie fiind aceea de a aşeza lămpi din lut pe acoperiş, imitând astfel o tradiţie a hinduşilor, din timpul Festivalului Diwali, festivalul luminilor.
În România copiii pleacă la colindat în Ajun, atunci când vestesc oamenilor Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos prin colinda "Steaua sus răsare". Obiceiul împodobirii bradului de Crăciun cu beteală, globuleţe si luminiţe are loc în Ajun, toţi membrii familiei fiind implicaţi în ornarea bradului. Moşul este aşteptat cu nerăbdare în dimineaţa zilei de Crăciun, cadourile fiind lăsate sub brad. In mediul rural, se păstrează încă multe dintre tradiţiile si obiceiurile asociate acestei sărbători, fiecare zonă având preparatele ei tradiţionale .De pe masa de Crăciun nu lipsesc niciodată friptura de porc, sărmăluţele tradiţionale, caltaboşul, cârnaţii  si cozonacul.
Este sărbătoarea sufletului, sărbătoare oamenilor care vor să iubească, să spere şi să facă lucruri bune, să dăruiască.

Prof. BĂLUŢOIU ANA-MARIA
Liceul Teoretic ”Ion Cantacuzino” Piteşti
(Postat decembrie 2014)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top