23La începutul lunii aprilie, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești a avut plăcerea să găzduiască delegația Școlii Milutin I Draginja Todorovic din Kragujevac (Serbia) în contextul derulării ediției a XI-a, etapa a II-a, a Proiectului educațional internațional „Împreună prin Europa”.
Conform tradiției, în fiecare an, tematica schimbului educațional și intercultural este diferită. Dacă în acest an proiectul s-a axat pe identificarea interferențelor culturale în educație, pentru anul viitor am convenit cu partenerii sârbi să organizăm o dezbatere pe diferențele educaționale de adaptare a copiilor, cu diferite probleme în ceea ce privește procesul de predare-învățare. Prin acest fapt dorim să realizăm o platformă educațională de discuții în care profesorii și elevii să fie formați în sensul adoptării unei perspective globale prin care să devină toleranți la diversitate, schimbare, receptivi, responsabili la marile frământări actuale ale lumii și să stabilească legături de prietenie trainice cu scopul  de a înțelege realitățiile sociale globale și de a se transforma în „liderii de mâine ai lumii”.
Gazda acestei etape a proiectului, Școala „Mihai Eminescu” din Pitești, condusă de Haiducu Marian, a așteptat delegația Serbiei proiectând steagul acestei țări în interiorul  acestei instituții cu mesajul „Welcome dear friends! Do you feel at home!”, ceea ce l-a impresionat pe directorul școlii din Serbia, Dragan Pavlovic. Acest moment anticipa o serie de noi activități culturale și educaționale care urmau a se desfășura pe parcursul câtorva zile.
Elevii sârbi, implicați în schimbul de experiență educațională, au fost primiți de către familiile elevilor români, care, anul trecut, într-un octombrie plin de semnificații istorice pentru partenerii noștri, au făcut la rândul lor deplasarea în țara vecină și prietenă. Elevii sârbi au desfășurat și anul acesta diferite activități educaționale și culturale (excursii, vizite la muzee, cunoașterea  tradițiilor și obiceiurilor locale etc.).  
24Profesorii sârbi au avut ocazia să viziteze câteva obiective turistice cu o importantă încărcătură culturală: Cetatea Carolina din Alba Iulia, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Salina Turda, Grădina Botanică din Cluj-Napoca, Centrul Istoric al orașelor Cluj-Napoca și Sibiu. Acest fapt a reprezentat încă o ocazie de analiză, cunoaștere și evidențiere a  valorilor și a tradițiilor sârbești dar și românești.
Evenimentele s-au derulat și datorită implicării în proiect a mai multor parteneri precum ISJ Argeș, CCD Argeș, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești, Școala „Milutin I Draginja Todorovic” din Kragujevac, Asociația Părinților Elevilor Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Pitești, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia și, nu în ultimul rând, a Primăriei Municipiului Pitești. Pe această cale dorim să le mulțumim tuturor partenerilor pentru sprijinul acordat.

Prof. Teodora STOICA
Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești

(Postat mai 2017)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top