mircea cel batran erasmus 2Proiectul de parteneriat strategic în domeniul educație școlară "Debating-critical thinking skills" oferă elevilor posibilitatea de a cunoaște cum se desfășoară dezbaterile în Parlamentul European, precum și problemele actuale la nivel european. Parteneri în acest proiect, alături de Școala Gimnazială "Mircea cel Bătrân" Pitești sunt școli din Turcia, Italia, Macedonia, Polonia.
În perioada 13-19 octombrie 2019, a avut loc întâlnirea din Polonia, în localitatea Gojsk, lângă orașul Sierpc, la aproximativ 130 km de Varșovia. Echipa Școlii Gimnaziale "Mircea cel Bătrân" Pitești a fost formată din 7 elevi, din clasele a VIII-a și doi profesori: Director Prof. Dragoș Dinculescu, Prof. Laura Georgescu, coordonatorul proiectul. Tema întâlnirii: Dezbateri cu privire la refugiați: ar trebui refugiații să fie ajutați în țările lor sau ar trebui să fie primiți și ajutați în țările mai dezvoltate? Refugiații pot fi considerați un element care îmbogățește cultura și comunitatea locală sau  ar fi o problemă și nu s-ar putea adapta deloc. 
Activitățile proiectului au fost organizate la școala parteneră, Szkoła Podstawowa im. Tadeusza Kościuszki w Gójsku, unde toți participanții au fost primiți foarte călduros. Școala a pus la dispoziția invitaților sala de festivități și un număr mare de elevi polonezi (aproximativ 80) au participat la activități. Echipele pro și contra și juriul au fost mixte, formate din elevi din toate țările participante iar atmosfera a fost de competiție, ambiție, curaj și colegialitate.
Programul a cuprins și vizite culturale în orașele Torun (patrimonial UNESCO, locul de naștere al lui Nicolaus Copernicus) și Sierpc, la Muzeul satului din voievodatul Masovian, dar și ateliere de creație la care elevii au asistat sau au participat (procedee tradiționale de producere a untului, atelier de făcut turtă dulce, confecționare de podoabe specific sărbătorilor de iarnă, dans tradițional polonez).
Prima zi a cuprins activități cultural-artistice dedicate Zilei naționale a profesorului, o sărbătoare specifică Poloniei. În România, pe 5 octombrie, se sărbătorește Ziua Educației iar pe 5 iunie, Ziua învățătorului.
Un rezultat măsurabil al acestui proiect este îmbunătățirea abilităților de comunicare în limba engleză pentru toți participanții. Dacă la primele întâlniri, elevii solicitau ajutorul profesorilor de limba engleză, pentru această mobilitate, elevii și-au pregătit singuri argumentele, dovedind o mai mare încredere în sine și o fluență mult mai bună.
Valoarea acestui proiect stă în tinerii care participă, pentru că toate activitățile și contactul cu alte culturi și tineri de vârsta lor din alte țări le deschid orizontul. De asemenea, școala câștigă informații, experiență, conexiuni cu școlile din alte țări, dar și o imagine mai bună în comunitatea locală și regională.

Director, Prof. Laura Georgescu
(Postat ianuarie 2020)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top