ratesti stil de viataDe “Ziua mondială a alimentației sănătoase”, împreună cu elevii clasei a VII a B, ai Școlii Gimnaziale ” Gheorghe I.I.C. Brătianu” Rătești, am vorbit despre un stil de viață sănătos. Aceștia au adus mai multe argumente despre ceea ce înseamnă să avem un stil de viață sănătos, au redactat materiale dar au făcut și câteva machete cu minunatele fructe care ne ajută să avem acest stil.

Toți ne dorim o viață lungă și fericită, unde boala și necazurile să nu ne atingă. Însă ce facem pentru a ne atinge acest țel? În caz că nu știai, mai mult de 80% din sănătatea ta depinde de modul în care te hrănești, dacă faci sau nu sport, dacă te odihnești, ce emoții și sentimente experimentezi. Restul de 20% este transmis genetic sau are legătură cu mediul înconjurător și sistemul de sănătate al țării în care trăiești.
Cu alte cuvinte, stilul de viață este suma alegerilor mici pe care le faci în fiecare zi, care au un impact pe termen scurt sau lung asupra ta. Iată care sunt cele 6 principii ale unui stil de viață sănătos:
1. Respectă principiile unei nutriții optime (cantități potrivite, variate și echilibrate).
Din fericire, să ai o dietă sănătoasă nu trebuie sa fie o provocare pentru nimeni. Funcționează pe același principiu ca și alte lucruri în viață: pe măsură ce practici ceva cât mai mult, cu atât devine mai ușor de făcut.
Chiar dacă există sute de teorii ale unei diete sănătoase, cu informații mai mult sau mai puțin înțelese, sunt patru principii de bază referitoare la dieta de care trebuie să ții cont pentru a duce un stil de viață sănătos:
# Mănâncă alimente integrale, neprocesate. Știu că este aproape imposibil să eviți toate chimicalele și alimentele procesate din meniul tău zilnic, însă încearcă să consumi cât mai puține astfel de produse. În general, ceea ce intră în stomac ar trebui să aibă un singur ingredient: fructe, legume, nuci, unele tipuri de carne (caută pe etichetă să fie hrănite doar cu iarbă, de exemplu), ouă etc. Evită carbohidrații albi și zaharurile din meniu. Redu cantitatea de pâine, paste, prăjituri, produse de patiserie, cereale cu arome, cartofi prăjiți și așa mai departe.
# Introdu varietatea în dieta ta. Organismul nostru este complex și are nevoie de o cantitate variată de nutrimente pentru a funcționa corect. Prin urmare, consumă produse din mai multe grupe alimentare. Ai nevoie de toți cei trei principali macronutrienți: proteine, grăsimi, carbohidrați. Conform unor cercetători, cele mai sănătoase diete sunt cele bogate în grăsimi sănătoase și scăzute în carbohidrați. Este important să consumi și produse care conțin acizi grași Omega-3: pește gras precum somonul, semințe de in, nuci, fasole, soia. De asemenea, sunt importanți și micronutrienții: toate vitaminele și mineralele de care organismul are nevoie pentru a funcționa optim.
# Consumă cantități mari de legume. Ai grijă să introduci zilnic în meniu cel puțin șapte porții de legume, obicei care influențează starea ta de fericire și de sănătate în general.
Cele mai multe legume nu au calorii, îți dau o senzație de sațietate și sunt bogate în vitamine și minerale. Încearcă să consumi cât mai multe tipuri de legume, de diferite culori. Foarte sănătoase sunt legumele cu frunze, cum ar fi spanacul, dar și legumele crucifere precum conopida, broccoli și varza.
Nu există o limită de legume pe care trebuie să le ingerezi, spre deosebire de fructe. Și fructele sunt importante în dieta ta deoarece sunt bogate în antioxidanți și nutrimente, însă unele conțin mult zahăr și de aceea trebuie consumate cu moderație.
# Practică mâncatul conștient. Acest ultim principiu al unui stil de viață sănătos în ceea ce privește dieta noastră zilnică te învață să fii conștient de felul în care mănânci. Evită să consumi alimente în fața televizorului sau a calculatorului, în drum spre serviciu ori în timp ce faci orice altă activitate. Acordă-i mesei tale timpul și locul cuvenit pentru a te bucura de acest obicei. În plus, vei mânca doar atât cât să te saturi: creierul tău îți va comunica mult mai repede când ai atins nivelul de saturație și astfel vei evita mâncatul compulsiv.
„E vorba despre a fi mai conștient de cum mănânci decât despre ceea ce mănânci. Cei care mănânca conștient sunt conștienți de obiceiurile lor alimentare și de cum mănâncă. Ei sunt cu un pas înaintea foamei. Ei mănânca atunci când le e foame și se opresc atunci cand s-au săturat. Mâncatul conștient te ajută să mănânci mai încet, să savurezi și să nu mai mănânci pe pilot automat.”, spune Dr Susan Albers, autoare a cărții Eating Mindfully și Eat Q: Unlock the Weight-Loss Power of Emotional Intelligence.
În plus, mâncatul conștient nu te ajută doar la pierderea în greutate, ci ameliorează numeroase afecțiuni: luptă împotriva diabetului, reduce cheful de a mânca, scade tensiunea și nivelul colesterolului, dar îmbunătățește și aspectul fizic.
2. Practică orice activitate fizică.
Pentru a avea o viață lungă și fără boli, alături de o dieta sănătoasă trebuie să faci și sport. Mai exact, orice tip de activitate fizică. Găsește câteva exerciții sau sporturi care te atrag și practică-le constant. Încearcă să faci sport de două ori pe săptămână.
3. Oferă-i organismului suficient timp să se odihnească (relaxare, somn).
Realitatea este că, dacă nu dormi suficient, nu vei avea un nivel optim de energie și de productivitate în ziua respectivă. Este important să te trezești în fiecare dimineață la aceeași oră și să mergi la culcare când te simți obosit. Dacă respecți acest principiu timp de câteva zile, organismul tău se va regla și te vei simți mai plin de energie pe zi ce trece.
4. Elimină stresul din viața ta.
Stresul nu numai că te face să fii irascibil tot timpul, dar îți afectează și starea de sănătate a organismului. Există numeroase metode prin care poți să ții sub control stresul. Găsește cea mai eficientă modalitate care te ajută să te relaxezi și să nu te mai gândești la probleme și profită la maximum de ea.
5. Gândește pozitiv pentru a avea un stil de viață sănătos.
Pentru a avea un stil de viață sănătos, evită gândurile negative. Gândurile tale creează realitatea în care trăiești. Păstrează-ți controlul asupra minții și influențează-le în mod pozitiv. Gândurile pozitive duc la sentimente și la emoții pozitive, care au un efect pozitiv asupra întregului organism. Motivează-te cu idei pozitive. Citește cărți pozitive și îndeplinește sarcini pozitive (un hobby).
Persoanele care au o gândire pozitivă rezolvă mult mai bine o problemă, scapă mai repede dintr-o situație dificilă în care se află și obțin rezultate superioare (atât la nivel fizic, cât și intelectual) decât alții cu aptitudini asemănătoare, dar care nu sunt optimiști. De asemenea, gândirea pozitivă îți crește imunitatea organismului și te ajută să scapi rapid de orice boală care te afectează.
Tu singură îți alegi modul în care gândești. Însă dacă vrei să duci o viață lungă și frumoasă, răspunsul este unul singur: Gândește pozitiv! Gândește inteligent!.
6. Fii o persoana moderată.
Ultimul principiu al unui stil de viață sănătos este moderația. Găsește un echilibru în viața ta. Poți să faci aproape orice, dacă îl faci cu moderație.
De asemenea, prea multă moderație reprezintă o altă problemă cu care trebuie să te confrunți. Nu este un capăt de țară dacă mănânci într-o zi o ciocolată neagră întreaga. Este în regulă să mai treci din când în când prin astfel de momente. Ține minte: Totul cu moderație, inclusiv moderația în sine.
Tu hotărăști dacă vrei să adopți cu adevărat un stil de viață sănătos!

Profesor: Gherman Aurica
Școala Gimnazială ” Gheorghe I.I.C. Brătianu” Rătești
(Postat octombrie 2018)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top