Majoritatea oamenilor ar dori să aibă succes în activitățile sale, dar nu știu ce trebuie să facă pentru aceasta și de aceea preferă să nu facă nimic. Frica de a face greșeli sau posibilitatea de a eșua în ceea ce și-au propus sunt principalele motive prin care ei încearcă să justifice inacțiunile sale.
Fiecare om poate avea succes și pentru a ajunge la el ar trebui să nu ezite  să se pregătească  ani de-a rândul pentru cea mai favorabilă oportunitate. El trebui să acționeze cât mai curând încercând să găsească calea cea mai potrivită.  Pentru a reuși trebuie să muncim foarte mult și să avem anumite calități indispensabile reușitei ca fermitate, risc, bunăvoință, încredere în propriile forțe, finalitate și un pic de noroc.

Nimeni nu poate să prescrie ingredientele care ar duce spre reușită. Însă cert este că fiecare om atribuie succesului un sens aparte, cel de care are nevoie el. Pentru unii principalul scop în viață este de a ajunge la punctul de vârf al piramidei ierarhice în unitatea la care acționează, pentru alții - situația ideală li se prezintă ca un trai fără griji. In mod corespunzător deducem că, succesul depinde de dimensiunile intereselor și realizarea scopurilor propuse în viață.
Succesul este o acțiune care la etapa finală presupune o răsplată. In exemplele noastre: o notă mare, un serviciu prestigios sau chiar admirația celor din jur. Când însă în urma eforturilor depuse nu suntem răsplătiți, atunci simțim o dezamăgire adâncă, care pentru unii oameni foarte emotivi se poate transforma în insucces.
Mintea omului este programată să-și propună niște scopuri și să încerce să le atingă. Mai mult ca atât omul, este adânc decepționat atunci când își pierde scopul în viață. Anume această trăsătură a omului a fost denumită de I.P. Pavlov ca “Reflexul scopului”. Reflexul scopului este instinctul care împinge orice vietate spre căutarea a ceva nou - informație nouă, cunoștințe noi. După definiția lui Pavlov - reflexul scopului este forma de bază a energiei vitale din organismele noastre. Toată existența noastră, toate îmbunătățirile ei, toată cultura ei sunt aduse numai de oameni care tind spre atingerea țelurilor puse de ei (conștient sau inconștient) în viață.
Din această cauză e foarte important de a ne lămuri, care sunt scopurile noastre pe termen scurt si lung. Desigur fiecare om este înzestrat cu diferite capacități în diferită proporție, dar ea ne protejează în majoritatea cazurilor de punerea scopurilor nerealistice.
Un student pentru a obține succesul în carieră, imediat după terminarea studiilor are nevoie de răbdare şi persuasiune. Succesul în carieră este un proces de durată si pregătire permanentă
Arthur Rubinstein a fost un copil-minune şi, ca majoritatea copiilor-minune, a studiat cu asiduitate meşteşugul său. Odată ce a devenit celebru (sărbătorit în fiecare turneu) a încetat să mai lucreze cu aceeaşi asiduitate şi regularitate.    
O autoevaluare sinceră a dezvăluit un tablou descurajant,  Rubinstein a ajuns să înţeleagă că nu putea trăi de pe urma acestui capital (talent) la nesfârşit, fără a-l înnoi. Aşa cum i-a spus unei cunoştinţe: „Când nu studiez o zi, îmi dau seama. Când nu studiez două zile, orchestra îşi dă seama. Şi când nu studiez trei zile, publicul îşi dă seama”. Şi, aşa, el a abandonat treptat viaţa de sibarit, s-a potolit, a întemeiat o familie şi a început să studieze repertoriul cu mai multă regularitate şi scrupulozitate. Spre deosebire de majoritatea pianiştilor, a fost capabil să cânte în faţa publicului şi la un înalt nivel până la vârsta de 90 ani. El rămâne un exemplu de om care a  avut succes permanent prin atingerea măiestriei într-un meşteşug şi capacitatea de a înnoi acel meşteşug printr-o practică regulată, de-a lungul anilor.
Succesul se obţine treptat şi prin muncă, prin perseverență, pentru că, de foarte multe ori, te izbeşti contextual de foarte multe dificultăţi peste care trebuie să treci și din care trebuie să înveţi şi să scoţi ce e mai bun ca să poţi să perseverezi. Foarte importantă este şi responsabilitatea fiecărui om de carieră, să-și îndeplinească promisiunile de ordin profesional.
Planificarea carierei include aspecte ce ţin strict de locul de muncă, dar şi activităţile de timp liber, viaţă personală etc. În vederea realizării unei planificări a carierei este necesară o privire în  perspectivă, care să puncteze aspecte precum: scopul în viaţă, imaginea de sine, tipul de muncă dorit, relaţiile cu ceilalţi, tipul de locuinţă dorită, realizările globale de pe parcursul vieţii. Oamenii au nevoie de un plan de acţiune, o hartă a carierei pentru a găsi drumul spre succes şi pentru a avea cele mai mari şanse să obţină ce şi-au propus. Stabilirea planurilor pentru viitor este o sarcină dificilă în societatea actuală. Pentru conturarea realistă a unui plan de carieră şi pentru a fi capabil să îl dezvolte  permanent, este necesară confruntarea a trei aspecte: cunoaşterea de sine;  cunoaşterea sistemelor de formare (cursuri de specializare, utilitatea consilierii şi orientării); universul profesional (informaţii asupra profesiilor, repere economice).
Pentru a avea succes în carieră (a face alegeri adecvate şi eficiente pe piaţa muncii, a obţine un loc de muncă preferat, a practica profesia dorită) sunt necesare anumite calităţi, prin care să atingeţi obiectivele stabilite: să te cunoşti, să fii motivat, să ştii să te exprimi corect, să comunici asertiv, să respecţi angajamentele, să fii pregătit pentru schimbare, să manifeşti seriozitate, curaj, îndrăzneală, să ai obiective clare, strategii de acţiune, să ştii când să renunţi, să fii persuasiv.
Omul este constructorul propriului viitor, cea mai importantă variabilă în ecuaţia ce trebuie rezolvată, de aceea e necesar să se analizeze fiecare element care poate influenţa cariera, pentru a putea decide apoi cu maximă libertate. Omul de „succes” înţelege situaţia, ştie ce are de făcut, se adaptează, găseşte soluţii, nu spune că nu poate rezolva.
Succesul în carieră este un proces de durată. Se obţine treptat, prin muncă și perseverență. Se spune că nu succesul este cheia fericirii, ci fericirea este cheia succesului, cum de altfel o mare parte din valorile pe care noi, oamenii, credem că le vom dobândi odată cu reușita supremă sunt de fapt valori pe care ar trebui să le deținem cu mult timp înainte de aceasta.

Bibliografie
# „Cum poti atinge succesul profesional | Job | Revista Psychologies” / https://psychologies.ro/cunoaste-te/job/cum-poti-atinge-succesul-profesional-2140325M, Luiza Salcu, analist HR
# Diana Păiuș: „Succesul în carieră este un proces de durată. Se obţine treptat, prin muncă și perseverență.”/ http://360.uaic.ro/blog/2012/03/31/diana-paius-succesul-in-cariera-este-un-proces-de-durata-se-obtine-treptat-prin-munca-si-perseverenta/, Andra Petrariu

Prof. Peleașe Simona Iuliana
Școala Gimnazială „Marin Preda” Pitești
(Postat iunie 2019)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top