05„Ai răbdare!”, „Așteaptă!”, „Nu te grăbi!” sunt îndemnuri pe care le folosim atunci când copiii devin agitați și vor să reacționeze cât mai repede, la primul impuls, ceea ce nu aduce întotdeauna rezultate prea bune. Harvey Karp, autorul unor cărți foarte cunoscute precum „Cel mai fericit copil din bloc” sau „Cel mai fericit preșcolar din bloc” susține că părinții își învață copiii să aștepte în moduri care nu se dovedesc eficiente.

„Să spunem că scrii un mesaj pe telefon, în timp ce copilul vine și te trage de mână și îți cere să mergi să vezi ceea ce a făcut. Deseori, părinții se opresc puțin îi recomandă micuțului să aștepte un minut. Continuarea e cunoscută tuturor: copilul continuă să își tragă părintele de mână. A cere copiilor să aștepte, indiferent dacă un minut sau mai mult, nu e o metodă eficientă”, susține autorul. Karp spune ca ar trebui să ne oprim din activitatea la telefon și să îl lăsăm pe copil să ne ducă spre locul cu „pricina” și abia apoi să îi cerem să aibă răbdare puțin. El susține că atunci când oamenii sunt aproape să obțină ceea ce își doresc, sunt mai dispuși să aibă răbdare și să aștepte.
Așadar, în aproape toate scenariile e bine să dăm copilului aproape tot ceea ce își dorește, dar când suntem aproape să îi îndeplinim cererea, să ne oprim și să îl rugăm să aștepte. Spre exemplu, dacă copilul tău se joacă și te cheamă să îl vezi, apropie-te de el atunci când te cheamă și spune „Un minut am nevoie să aștepți”, găsește-ți de lucru pentru 10 secunde, după care privește-ți copilul jucându-se și mulțumește-i: „Mă bucur că ai așteptat”.
Folosind aceste pauze scurte și apoi întărindu-i comportamentul de a aștepta e tot ceea ce are nevoie copilul pentru a învața să aștepte. Așadar, atunci când ai nevoie ca cel mic să aștepte folosește pașii:
Apropie-te de copil.
Privește-l.
Cere-i să aștepte câteva secunde.
Continuă-ti treaba.
Privește ceea ce dorea să iți arate.
Mulțumește-i pentru că a așteptat.
Această strategie funcționează dacă îi dai copilului ocazia să exerseze abilitatea de a aștepta frecvent și dacă mărești treptat timpul în care copilul trebuie să aștepte.
Alte recomandări pentru a-l învăța pe copil să aștepte:
# Este important să începi destul de devreme (chiar de la un an) să îl înveți pe copil să aștepte, pentru a obține rezultate.
# Nu intra în panică atunci când copilul îți spune că se plictisește și vrea să faceți ceva împreună. Este important să învețe să aștepte și în asemenea situații. Dacă părintele se grăbește întotdeauna să împlinească cererile copilului, acesta nu poate își exerseze abilitatea de a aștepta.
# Atunci când este lăsat să aștepte pentru câteva minute, copilul are ocazia să învețe să își ocupe timpul singur. La vârste mici, îl poți auzi fredonând sau spunându-ți o poveste, la vârste mai mari se poate juca sau va citi până când părintele este gata să se ocupe de el. Îi poți recomanda copilului o activitate pe care să o facă atunci când așteaptă, cu mențiunea că este liber să facă și altceva: „Vin în camera ta, când termin de spălat vasele. Mai am două farfurii. Până atunci, poți aduna jucăriile. Sau poți face altceva.”.
# Ai încredere în copilul tău că poate învăța să aștepte. Atunci când îl abordezi pe copil cu încrederea că poate să facă acest lucru, îi vei inspira și lui calm și siguranță.
# Întârzie împlinirea anumitor dorințe ale copilului tău. Dacă își dorește o pisică, iar tu ești de acord să luați una, nu este nevoie să o luați chiar în ziua în care ați decis acest lucru. Poți programa adopția pisicii peste două zile sau o săptămână, astfel încât copilul să învețe că pentru anumite lucruri, este necesar să aștepte.
# Faceți activități care necesită răbdare. De exemplu, plantați câteva semințe în pământ și așteptați să răsară sau jucați-vă jocuri în care copilul trebuie să aștepte să îi vină rândul. De asemenea, dacă observi că cel mic nu are răbdare în parc, de exemplu, când trebuie să aștepte să îi vină rândul să se dea în leagăn, oferă-i cât mai multe ocazii de a exersa răbdarea în această situație, mărind frecvența vizitelor în parc.
# Nu ceda în fața crizelor de plâns sau de furie. Dacă te vei grăbi să îi îndeplinești orice dorință pentru că începe să plângă sau să țipe, copilul va învăța că poate obține ce își dorește fără să fie nevoie să aștepte. A avea răbdare nu este mereu confortabil, însă este o abilitate care îl va ajuta pe copil mai mult decât îl deranjează în prezent.
Desigur, există și situații în care intervenția ta este urgentă, iar în timp îl poți învăța pe copil care sunt aceste situații astfel încât siguranța lui sau a altor copii să nu fie pusă în pericol. De exemplu, îl poți învăța pe copil ca atunci când cineva s-a lovit, să vină să îți spună direct acest lucru.

Prof. Înv. Preșc. Ungureanu Emilia
Prof. Înv. Preșc. Ungureanu Elena Cristina
GPP “Castelul Fermecat” Pitești
(Postat ianuarie 2019)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top