lecturaPână și mama m-a întrebat la un moment dat și, să fiu sinceră, m-a pus în încurcătură. Asta pentru că nu m-a întrebat în liceu sau în facultate, ci acum, recent. Nu era o critică, Doamne ferește, dar era, ca să zicem așa, o curiozitate.
Mai jos o să înșir 10 motive pentru care lectura a făcut, face și va face parte din viața mea până la final. E una din acele iubiri, care dacă nu sunt eterne, nu înseamnă nimic (o spun și o aplic cu diferite ocazii).

1. Citesc pentru a uita ce vreau să uit și să găsesc ce vreau să aflu.
Au fost câteva momente în viața mea, unele timpurii, când cred că o carte a făcut diferența dintre a plânge sau a zâmbi cu gura până la urechi. Puteam plânge din cauza realității, dar totuși zâmbeam din cauza unei povești.
Cred că au fost câteva povești care m-au iubit dincolo de iubirea mea pentru ele și mi-au făcut perioade din viață mai suportabile, m-au făcut să uit tristeți și să găsesc bucurii. Și le voi fi veșnic îndatorată pentru asta.
2. Citesc pentru a călători departe atunci când totul mă ține pe loc.
Primele mele călătorii le-am făcut cu ajutorul cărților și cred că, dacă e să o judec așa, nu m-am oprit niciodată din a călători, ba chiar am ajuns prin locuri în care fizic s-ar putea să nu ajung niciodată (dar cine știe?).
În continuare aleg cu precădere cărți care mă duc departe, dar pe care le pot citi de sub o pătură groasă și cu un ceai în față. E minunat! Unul din modurile preferate de călătorie!
3. Citesc pentru că l-am văzut pe tatăl meu citind.
Nu știu câtă nevoie de explicație este aici, dar cert este că l-am văzut. Lua o carte sub braț, se așeza la masă și citea, îmi zicea că așa își omoară uneori timpul… În plus îndemnurile lui de părinte „clasic” nu au fost niciodată „treci și fă-ți temele!” sau „n-ai lecții de învățat?” ci erau de genul „te plictisești? ia o carte și citește, orice vrei tu!”.
Cartea lui preferată încă mă așteaptă și știu că mă așteaptă cu un motiv bun, de aceea nu a răsărit în mine dorința arzătoare de a o fi citit deja.
4. Citesc pentru că este cel mai bun mod în care pot trăi mai multe vieți fără să o părăsesc definitiv pe a mea.
Când vreau să fiu Regină/Prințesă/Sirenă/Detectiv etc pot. La fel de bine pot fi și un explorator la Polul Nord sau la fel de bine pot fi un alpinist ce se cațără a șaptea oară pe Himalaya. Pot fi și un câine dacă vreau, sau un șoricel pasionat de lectură.
Pot fi un ursuleț de plus sau însăși Grace Kelly. Pot fi Regele Mihai sau pot Edith Piaff. Pot cânta ca și Celine Dion și juca tenis ca Andre Agassi. Pot fi cine am eu chef. De exemplu zilele astea sunt Vincent Van Gogh.
5. Citesc pentru că așa am simțit că pot să cresc.
Și nu pentru că mi-au spus-o alții ci pentru că am descoperit-o eu. După fiecare carte sunt alta. Poate mai bună sau poate mai rea. Poate în răfuială cu un personaj din cauză că i-am descoperit corespondentul în lumea reală, poate îndrăgostită de un Mister Darcy din zilele noastre.
Mai presus de toate, însă, sunt alta în sens de „am evoluat”, fiecare carte mi-a adus ceva nou, ceva interesant, ceva care mi-a dat de gândit, ceva ce m-a făcut mai curioasă și, hai să nu ne tot ascundem, mai deșteaptă. Cine nu-și dorește asta? Cu cine nu-și dorește asta n-am ce discuta (la propriu și la figurat).
6. Citesc pentru că niciodată nu mă pot sătura de povești.
Îmi vine să zâmbesc, dar unele povești sunt nemuritoare în sensul în care nu le pot uita niciodată și sper să găsesc mereu și mereu altele, mai noi, mai bune, mai acaparante, mai intrigante, mai de neuitat.
Și partea bună este că mereu vor exista astfel de povesti, mereu povești mai vechi sau mai noi mă vor încânta peste măsură. Mereu poveștile mă vor căuta pentru că ele știu cât de mult îmi place să le lucrez firul în mintea mea.
7. Citesc pentru că unele cărți îmi cad în mâini exact atunci când caut răspunsuri.
Și cum mai rămân eu perplexă atunci! Cum las jos cartea din fața ochilor și privesc la tavan sau la cerul de deasupra mea și îmi spun: ”deci ăsta era răspunsul meu, asta trebuia să învăț, asta trebuia să aflu și uite cum tocmai acum când aveam nevoie de el a venit prin cartea asta!!”
Nu mă aștept să mă înțeleagă toată lumea, dar simt că sunt câțiva care vor înțelege perfect.
8. Citesc pentru că îmi doresc ca într-o zi copilul meu să citească urmându-mi exemplul.
Iar eu chiar să pot să-i ghidez până la un punct lecturile. Nu există sarcină mai grea decât să ghidezi un începător în ale lecturii, dar nici sarcină mai frumoasă. Mă văd stând în fața bibliotecii peste 10 ani și alegând câteva cărți în funcție de cum va crește el și în funcție de ce pasiuni va avea.
Mă pregătesc psihic și pentru cazul în care vrea la raftul cu romane S.F. și chiar dacă atunci mă voi retrage, nu voi fi necăjită, ci încântată că putem citi cot la cot, chiar dacă nu va semăna complet în pasiuni cu mine, măcar voi ști cu cine seamănă. Va fi interesant oricum, să citim împreună.
9. Citesc pentru că îmi dă o stare de bine ideea că mai sunt atât de multe povești care mă așteaptă.
Nu știu cum sunteți voi, dar pe mine mă liniștește și mă energizează în același fel, faptul că știu că mai sunt atâtea cărți frumoase de citit. Parcă am o garanție undeva, că niciodată în viața asta nu voi ajunge să mă plictisesc.
Adică e ceva de neconceput - cum să te plictisești când ai mii de povești de descoperit, sute de vieți de trăit, milioane de personaje de cunoscut? Cred că îmi dați dreptate, dacă vă spun că un om care are cărți nu va putea fi singur niciodată, nici să vrea.
10. Citesc pentru că „în fiecare carte pe care o citesc încerc să descopăr țelul care ar putea da vieții mele un nou sens”.
Sunt sub influența puternică a lui Irving Stone acum, dar uite cum am primit un răspuns la al zecelea motiv pentru care citesc. Da, în definitiv multe se rezumă la asta.
O carte îți poate schimba cursul vieții, o poveste te poate trezi dintr-o somnolență bolnăvicioasă și nu în ultimul rând, o carte îți poate tăia craca de sub picioare, ca să-ți aducă aminte că ai aripi și poți zbura…

Bibl. Monica  Morăreasa,
Școala Gimnazială “Al. Davila”, Pitești
(Postat octombrie 2018)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top