wifiToţi trăim într-o lume wireless în care putem trimite mari cantităţi de informaţie prin intermediul undelor, dar în care dispozitivele capabile să trimită şi să primească informaţii sunt legate prin cabluri electrice. Bateriile permit o oarecare libertate, dar mai devreme sau mai târziu va trebui să revenim în faţa prizei. Cum ar fi însă dacă am putea să încărcăm dispozitivele oricum şi oriunde, la orice oră?

Aceasta este promisiunea reîncărcării wireless, un concept ce pare a fi desprins din domeniul SF, dar care poate fi disponibilă în zilele noastre. Haideţi să privim realitatea şi să vedem ce poate şi ce nu poate realiza tehnologia actuală.

Cum funcţionează încărcarea wireless?
Termenul se referă, în general, la încărcarea inductivă. Această tehnologie foloseşte o staţie de încărcare ce produce un câmp magnetic alternativ. Un aparat cu o bobină de inducţie adecvată va primi energie când este plasat în apropierea acelui câmp magnetic, primind astfel curent în absenţa unei legături fizice.
Periuţele de dinţi electrice folosesc încărcarea inductivă de mult timp. Această tehnologie a avut probleme ce au constat în eficienţă scăzută şi încărcare lentă, dar care nu au constituit dezavantaje pentru electrocasnicele din baie deoarece acestea sunt proiectate să funcţioneze câteva minute în fiecare zi. Folosirea încărcării inductive este şi mai sigură deoarece nu poate exista contact cu materialul conductor.
Încărcarea inductivă necesită echipamente hard specifice, iar aceste echipamente trebuie asamblate într-un aparat. Majoritatea aparatelor nu sunt prevăzute cu bobine de încărcare de aceea trebuie ataşat un adaptor pentru a permite încărcarea inductivă.

Dezavantajele încărcării inductive
Încărcarea inductivă se bazează pe câmpuri magnetice. Acestea pot avea intensitate crescută,dar, de regulă, au o rază mică de acţiune cu excepţia cazului în care este disponibilă o sursă magnetică excepțională (Pământul are câmp magnetic apreciabil deoarece are un uriaş miez de metal topit). Staţiile de încărcare inductivă nu fac excepţie de la această situaţie. În cazul unei periuţe de dinţi aceasta este aşezată pe stand şi se încarcă. Contactul dintre periuţă şi stand nu contribuie la încărcare, dar nu se poate face altfel deoarece câmpul utilizat pentru încărcarea periuţei este atât de slab încât raza sa de acţiune este măsurată în milimetri.
Viteza de încărcare şi eficienţa rămân probleme ce urmează a fi rezolvate. Încărcarea unui aparat folosind inducţie nu este la fel de eficientă ca o conexiune fizică. O altă problemă o reprezintă dimensiunea bobinei. Deşi acestea sunt din ce în ce mai mici, dimensiunile lor rămân considerabile relativ la mărimea unui smartphone, tabletă sau e-book. Aceasta este o problemă care va dispărea cu timpul, dar care este relevantă pentru aparatura actuală.
Lipsa unor standarde generale este un alt motiv pentru care încărcarea wireless nu a câştigat o utilizare mai largă în industria bunurilor de consum. Nu cu mult timp în urmă, majoritatea aparatelor se bazau pe cablu Ethernet pentru transfer de date, iar internetul mobil era restricţionat de viteze ridicol de mici. Încărcarea wireless nu a părut să fie importantă înaintea de apariţia comunicaţiilor wireless.
Aceasta s-a schimbat datorită apariției Wireless Power Consortium (WPC) şi al standardului Qi implementat de aceasta. WPC este organizaţie industrială sponsorizată de diverse companii al căror ţel este stabilirea unui standard pentru încărcarea wireless. Printre membrii se numără, în afară de Apple, aproape toate numele mari din industria de telefonie mobilă.
Drept urmare a apărut o serie de prototipuri funcţionale precum şi produce deja aparate  care folosesc încărcarea wireless. Aceste prototipuri şi soluţii de nişă devin acum o realitate în producţia de masă.
În mod evident, încărcarea wireless are perspectivă pentru că are n spate un puternic suport industrial şi dorinţa de a implementa ideea. Este foarte probabil ca în 2013 să vedem mult mai multe aparate cu încărcare wireless.

Viitorul încărcării wireless
Încărcarea wireless actuală poate fi convenientă, dar raza mică de acţiune constituie o problemă. Pentru înlăturarea acesteia se fac o serie de cercetări pentru dezvoltarea de curent wireless cu rază lungă, iar pentru aceasta s-au utilizat diverse tehnologii ca laserii şi microundele.
Nu se poate spune de unde o să apară soluţia pentru această problemă. Apple poate fi un candidat deoarece compania a înregistrat un aparat care ar putea să încarce alte aparate situate într-o rază de până la un metru. De asemenea Intel a anunţat că lucrează la dezvoltarea unei tehnologii pentru o componentă magnetică ce urmează a fi plasată într-un laptop şi care să furnizeze curent smartphone-urilor şi echipamentelor periferice din apropiere.
În concluzie, putem afirma că încărcarea wireless are un potenţial uriaş. De aceea oamenii lucrează la această tehnologie de aproape un secol.
Dacă vom reuşi să transportăm curent fără fire atunci va trebuie să fim capabili să regândim nu doar aparatele electronice, dar şi întreaga infrastructură folosită de rasa umană.

Prof. Voica Adrian, Liceul Teoretic „Ion Barbu” Pitești
Prof. Voica Cornelia Nicoleta, Colegiul Național ”Ion C. Brătianu” Pitești

(Postat septembrie 2018)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top