15Pe măsură ce populația lumii crește, devine tot mai greu să găsești pe planeta Terra vreun loc neafectat de prezenta și activitatea oamenilor. Și, din păcate, în covârșitoarea majoritate a cazurilor, oamenii afectează negativ locurile în care trăiesc.

Nu pentru a mări sentimentul tragic al distrugerii planetei, ci pentru a încuraja eforturile celor ce se străduiesc pentru un Pământ mai curat, iată o listă cu 10 dintre cele mai poluate locuri de pe Terra. Ca să ne aducă aminte că suntem cu toții răspunzători!

1. Râul Citarum - Indonezia
A fost numit cel mai murdar râu al lumii - un titlu pe care nimeni nu l-ar dori pentru cursul de apa în apropierea căruia trăiește. În jur de 5 milioane de oameni trăiesc în bazinul râului Citarum, și mulți dintre ei îl folosesc ca sursă de apă. La sfârșitul anului trecut, o mare bancă - Asian Development Bank - a acordat un împrumut de 500 de milioane USD pentru curățarea infectului curs de apă. Să nădăjduim că, peste câițva ani, Citarum nu se va mai afla pe lista acesta.
2. Râul Yamuna, India
La fel de murdar și primejdios ca și Citarum, fluviul Yamuna, cel mai mare afluent al Gangelui, trece prin orașul. S-a estimat că 58% din gunoiul produs de oraș ajunge direct în Yamuna, ale cărui ape sunt folosite de milioane de indieni atât pentru aruncarea gunoiului, cât și pentru spălat, gătit și băut.
3. Linfen, China
Orașul deține un trist record: e orașul cu cel mai poluat aer din întreaga lume, fiind desemnat astfel în anul 2007, într-un raport realizat de Blacksmith Institute, o organizație americană specializată în proiecte legate de combaterea poluării. Înconjurat de mine de cărbune și termocentrale care folosesc ca sursă de energie tot cărbunele, Linfen - oraș cu peste 4 milioane de locuitori - e asfixiat cronic de un fum negru care întunecă văzduhul. Se spune că, dacă usuci rufele afară, n-ai nici o șansă să le iei curate de pe frânghie.
4. Girul nord-pacific
Este faimoasa - tragică faimă - groapa de gunoi a Pacificului. Datorită unor curenți oceanici care converg în această zonă și cară cu ei gunoaiele ce plutesc în apele oceanice, aici s-a format o insulă plutitoare de mizerii, de dimensiuni enorme. Suprafața ei a fost estimată ca fiind aproximativ dublă față de cea a statutului american Texas (al doilea ca mărime din SUA); asta înseamnă cca. 1.400.000 km pătrați, o cifră înspăimântătoare. Pe acesta întindere imensă - și coborând până la 10 metri sub suprafața apei - plutește o îngrămădeală hidoasă de gunoaie, cele mai multe fiind deșeuri din plastic, de genul PET-urilor pe care, cu atâta nonșalanță, le aruncă unii în apă. Existența acestei monstruozități afectează grav viața animalelor marine. Multe dintre acestea mor intoxicate de plasticul pe care îl înghit, neștiind, bietele, ca aceea nu e hrană, ci otravă.
5. Lacul Karaciai, Rusia
Un raport asupra deșeurilor nucleare, elaborat de Worldwatch Institute, desemna acest lac drept cel mai poluat loc de pe planetă. Ani în șir a fost folosit de Uniunea Sovietică drept groapă de gunoi pentru depozitarea deșeurilor radioactive, iar acum nivelul de radiații e atât de ridicat, încât un om neprotejat ar încasa o doză letală după numai o oră de expunere.
6. Kabwe, Zambia
După decenii de extragere și prelucrare a minereurilor, Kabwe s-a transformat într-un loc atât de toxic, încât nici nu înțelegi cum de pot trăi oamenii aici. Șiroaie de apă încărcate cu plumb și cadmiu se scurg de pe dealurile golașe, otrăvind totul. În sângele copiilor, nivelul de plumb este de 10 ori mai mare decât prevăd normele occidentale, iar solul este atât de rău contaminat, încât oamenii nu pot cultiva nimic.
7. Appalachia, West Virginia, SUA
Exploatările miniere de suprafață în zonele montane reprezintă una dintre cele mai devastatoare activități umane, în ceea ce privește impactul asupra mediului. Iar efectul e cum nu se poate mai vizibil în locuri ca acesta: în Muntii Appalachi din statul american West Virginia, munți întregi sunt rași, strat cu strat, în căutarea cărbunelui. Lanțul consecințelor este dezastruos: creșterea eroziunii, antrenarea de către apă a poluanților, care otrăvesc astfel râurile și pâraiele din întreaga regiune.
8. Dzerzhinsk, Rusia
Acesta deține nefericitul record - înscris în Guinness Book - de "orașul cu cea mai puternică poluare chimică". În 2003, rata mortalității a fost aici de doua ori și jumătate mai mare decât rata natalității. Între 1930 și 1998, peste 300.000 tone de reziduuri chimice au fost depozitate aici fără respectarea normelor de siguranță, iar efectele oribile ale acestei otrăviri în masă se resimt și azi și vor mai fi evidente încă multă vreme.
9. Bazinul râului Riachuelo, Argentina
Spui Riachuelo, spui poluare. De-a lungul acestui curs de apă, care trece și de-a lungul marginii sudice a capitalei argentiniene, Buenos Aires, se înșiruie peste 3500 de fabrici de toate felurile, nenumărate conducte de canalizare, ilegal amplasate, care-și deversează conținutul de-a dreptul în râu, 13 așezări tip bidonville și peste 40 de gropi de gunoi deschise, fără nici un fel de protecție.
10. Orbita Pământului
Da, orbita terestră e, oricât ar părea de ciudat, plină de mizerii. E mult mai poluată decât ne putem imagina. Se estimează că aproximativ 2 milioane de kg de gunoi cosmic - șuruburi, nituri, piulițe, tot felul de alte bucăți de metal și de ce-o mai fi, chiar și vehicule spațiale întregi - se învârt prin spațiu, în jurul planetei, amenințând să izbească și să deterioreze sateliții, să deranjeze comunicațiile și chiar să pună în pericol viețile astronauților.

Prof. Stoenescu Lăcrămioara
Liceul Tehnologic ,,L. Rebreanu” Mozăceni
(Postat februarie 2018)

 

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top