03Benazir Bhutto a fost prima doamnă care a condus o țară musulmană în această lume. Ea a fost, de asemenea, unul dintre cei mai influenți lideri ai sudului Asiei.

Benazir Bhutto s-a născut în Karachi, Pakistan, într-o familie politică proeminentă. La vârsta de 16 ani a părăsit patria sa pentru a studia la Colegiul “Radcliffe” din Harvard. După ce și-a terminat studiile la “Radcliffe”, a studiat la „Oxford University” din Anglia, unde a obținut un grad de diplomă în 1977. Mai târziu în acel an, s-a întors în Pakistan, unde tatăl ei, Zulfikar Ali Bhutto, a fost ales prim ministru, dar la câteva zile după sosire, Armata a preluat puterea și tatăl ei a fost întemnițat. În 1979 a fost spânzurat de guvernul militar al generalului Zia Ul Haq. Benazir Butto a fost, de asemenea, arestată de mai multe ori în următorii ani și a fost reținută timp de trei ani înainte de a i se permite să părăsească țara, în 1984. S-a stabilit la Londra, împreună cu cei doi frați, unde a înființat o organizație subterană, pentru a rezista dictaturii militare. Când fratele ei a murit, în 1985, s-a întors în Pakistan pentru înmormântarea sa și a fost din nou arestată pentru participarea la mitinguri antiguvernamentale. A revenit la Londra după eliberarea sa, iar legea marțială a fost ridicată în Pakistan la sfârșitul anului. Demonstrațiile anti-Zia au fost reluate, iar Benazir Bhutto s-a întors în Pakistan în aprilie 1986. Răspunsul public la întoarcerea sa a fost tumultuos. Ea a cerut public demisia lui Zia Ul Haq. A fost aleasă copreședintele Partidul Popular din Pakistan (PPP), împreună cu mama ei, iar când au avut loc în cele din urmă alegeri libere, în 1988, ea însăși a devenit prim-ministru. La 35 de ani, a fost unul dintre cei mai tineri directori executivi din lume și prima femeie care a fost prim-ministru într-o țară islamică.
La doar doi ani în primul ei mandat, președintele Ghulam Ishaq Khan a demis-o pe Bhutto din funcție. A inițiat o campanie anti-corupție, iar în 1993 a fost realeasă în funcția de prim-ministru. În timp ce era în funcție, a adus energie electrică în mediul rural și a construit școli în toată țara. Ea a luptat împotriva foametei, pentru  locuințe și îngrijire a sănătății – toate, prioritățile ei de vârf, și a continuat să modernizeze Pakistanul. În același timp, Bhutto s-a confruntat cu o opoziție constantă din partea mișcării fundamentaliste islamice. Fratele ei, Mir Murtaza, s-a întors din străinătate și l-a acuzat  de corupție pe soțul lui Benazir, Asif Ali Zardari. Mir Murtaza a murit când garda de corp s-a implicat într-o luptă cu poliția din Karachi. Publicul pakistanez a fost șocat de această serie de evenimente, iar susținătorii PPP au fost împărțiți în urma acuzațiilor împotriva lui Zardari.
În 1996, președintele Leghari din Pakistan a demis-o pe Benazir Bhutto din funcție și a dizolvat Adunarea Națională. O ofertă de realegere a lui Bhutto a eșuat în 1997, iar următorul guvern ales, condus de Nawaz Sharif, mai conservator, a fost răsturnat de armată. Soțul lui Bhutto a fost întemnițat și, din nou, a fost forțată să-și părăsească patria. Timp de nouă ani, ea și copiii ei au locuit în exil la Londra, unde a continuat să susțină restaurarea democrației în Pakistan.
În toamna anului 2007, în fața amenințărilor cu moartea din partea islamiștilor radicali și a ostilității guvernului, s-a întors în țara sa natală. Deși a fost întâmpinată de mulțimile entuziaste, în câteva ore de la sosirea ei, a avut de suportat acțiunea unui atentator sinucigaș. A supraviețuit acestei prime încercări de asasinat, deși mai mult de 100 de spectatori au murit în atac. Cu alegerile naționale programate pentru ianuarie 2008, partidul său din Pakistan a fost pregătit pentru o victorie care ar fi făcut-o din nou premier. Cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri, extremiștii au lovit din nou. După un raliu de campanie la Rawalpindi, un pistolar a tras în mașină înainte de a detona o bombă. Bhutto a fost dusă de urgență la spital, dar în curând a cedat din cauza leziunilor suferite în atac. După moartea ei au izbucnit revolte în întreaga țară. Pierderea liderului democratic cel mai popular din țară a adus Pakistanul într-o criză, intensificând instabilitatea periculoasă a unei națiuni armate ce deține arsenal nuclear într-o regiune extrem de volatilă.

Dir. prof. drd. Procopiu Bianca
Dir. adj. Grosaru Andreea
Prof. Gugiu Cornel
Colegiul Tehnic ”Armand Călinescu” Pitești
(Postat februarie 2018)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top