36Este cunoscut faptul că activitatea fizică este deosebit de importantă pentru sănătate și pentru evitarea bolilor civilizației.

Mișcarea practicată în mod regulat crește speranța la viață, scade riscul îmbolnăvirii de cancer, întărește sistemul circulator și previne apariția bolilor aparatului locomotor și a coloanei, cum ar fi osteoporoza. Sportul combate proasta dispoziție și este benefic inclusiv pentru materia cenușie (parte a sistemului nervos central).
Antrenamentele trebuie să înceapă lent iar efortul să crească treptat. Intervalele optime pentru activitățile sportive sunt de 20-40 de minute, de 3-4 ori pe săptămână. Evitați extenuările, sportul ar trebui să fie o activitate plăcută, de ”loisir” sau de relaxare, cu maximă plăcere și nu un chin. Factorul stării de bine asigură rezistența, în special la început. Pentru a evita accidentările, la începutul fiecărui antrenament ar trebui să respectați faza de încălzire, pentru a pregăti musculatura și sistemul circulator pentru efortul care va urma.
După sport, este importantă înlocuirea cu apă minerală a cantități de lichide pierdute prin transpirație. În condiții de căldură, creșteți consumul de apă. Alimentația trebuie să conțină mai puține grăsimi, să fie bogată în carbohidrați și fibre.
Activitățile sportive nu sunt neapărat legate de un sport anume. Puteți obține rezultate adecvate și astfel: folosiți treptele în locul liftului, străbateți pe jos sau cu bicicleta drumurile pentru micile obligații zilnice, lăsați mai des mașina în parcare, luați autobuzul și coborâți cu 2-3 stații înainte. Efectele vor fi benefice pentru sănătatea dumneavoastră! Persoanele care desfășoară o activitate fizică în mod regulat sunt mai rezistente la efort, se simt mai bine, arată mai bine și au o condiție mai bună. Sportul este și mai distractiv dacă este practicat cu alți prieteni.
Să fii mereu în formă înseamnă să fii sănătos!

Profesor Ed. Fizică și Sport,
Anghel Mădălin-Mugurel
Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare”
(Postat decembrie 2017)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top