06Săptămâna 18-24 noiembrie este dedicată, conform Consiliului Europei, Educaţiei Globale şi vizează în primul rănd, conştientizarea interdependenţei şi a solidarităţii globale. Acest lucru a insemnat, pentru elevii liceului „ASTRA” şi pentru noi, profesorii, deopotrivă, un prilej să ne exprimăm opinia cu privire la dobândirea unei educaţii globale.

Am înţeles, prin urmare, că o educaţie globală este o educaţie de calitate care facilitează înţelegerea conexiunilor dintre viaţa individului şi cea a semenilor lui răspândiţi pe tot globul. Acest tip de educaţie dezvoltă acele competenţe, atitudini şi valori care ne permit să lucrăm împreună pentru a produce o schimbare şi pentru a prelua controlul asupra propriei noastre vieţi. Ne stimulează să dezbatem, să fim creativi, să înţelegem mai bine diversitatea culturală, socială, economică sau de mediu care de modelează viaţa.
Într-un mod interactiv, am învăţat că drepturile vin mereu cu obligaţii şi că trebuie să le respectăm deopotrivă. Educaţia Globală cuprinde: educaţia pentru dezvoltare, educaţia pentru drepturile omului, educaţia pentru pace şi prevenirea conflictelor şi educaţia interculturală.
Am subliniat încă o dată, importanţa cunoaşterii unei limbi străine, care nu mai reprezintă un atu ci mai degrabă o abilitate de supravieţuire într-o lume globalizată. Elevii de azi au în faţă un viitor în care graniţele sunt abstracte şi dimensiunea globală a educaţiei este esenţială. Comunicarea trebuie astfel, să se facă la nivel global.
În concluzie, o educație globală are ca scop formarea unei societăţi juste şi durabile, în care puterea şi resursele să fie împărţite într-un mod mai echitabil decât acum. Cuvântul cheie, “Global” este fundamental atunci când vine vorba de educaţia secolului 21. Acest lucru îi ajută pe elevii noştri să  înţeleagă mai bine complexitatea lumii în care trăiesc, precum şi locul lor în aceasta.

Prof. lb. engleză Manuela Pănescu
Liceul Tehnologic “Astra”
(Postat decembrie 2017)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top