02Orașul Pitești este cunoscut și sub numele de „Orașul lalelelor”. De când și de ce?
Orașul Pitești a fost atestat documentar în 20 mai 1388, printr-o danie a domnitorului Mircea cel Bătrân, care dăruia mănăstirii Cozia zidite”la locul numit Călimănești, pe Olt”, printre altele și  o moară în „ hotarele Piteștilor”. Peste aproape un veac, întâlnim o altă mențiune documentară despre localitate, într-un act semnat, la 16 august 1481 de Țepeluș Vodă.
Începând cu anul 1972, orașul Pitești a devenit gazda unui număr impresionant de lalele – circa 3000 de bulbi fiind plantați în parcurile orașului. Noua înfățișare a orașului l-a desemnat „Orașul lalelelor”.
Autoritățile au încercat an de an să mărească numărul de bulbi plantați.Așa s-a ajuns ca în perioada 1975-1976, pe străzile orașului să înflorească circa 58000 de lalele.Acest număr  impresionant a fost diversificat cu diferite soiuri, de la cele mai des întâlnite pe aceste meleaguri până la speciile rare de lalele, aduse atât din țară, cât și de peste hotare.Din Eforie Sud au fost aduse circa 58 de soiuri de lalele, care au fost plantate într-un loc central al orașului, pe strada Victoriei.
Cromatica adusă de aceste flori multicolore a fost impresionantă.Autoritățile au încercat să realizeze o înflorire pe perioade, în așa fel încât orașul să rămână înfloritor pe tot parcursul verii.
Perioada de glorie a „Orașului lalelelor” a fost de departe anul 1977, atunci când numărul bulbilor a fost foarte mare, florile fiind plantate în Parcul Central al orașului Pitești,cel care a popularizat această acțiune fiind inginerul Ilarie Isac, un pasionat al floriculturii.
Anual, începând cu 6 mai 1978, are loc la Pitești un festival cu simpozioane pe teme de floricultură și spații verzi și expoziții florale care poartă numele de „Simfonia lalelelor”.De aici și supranumele orașului Pitești.
Laleaua este prezentă și pe stema orașului Pitești , alături de turnul medieval-simbolul dinastiei Basarabilor, vulturul-simbolul originii latine, scutul albastru-simbolul libertății și independenței și Caducelul
( cei doi șerpi încolăciți în jurul vulturului)-simbol astrologic al comerțului, asociat cu zeul grec Hermes, mesagerul zeilor, cel care îi conducea pe morți spre Hades și era protectorul comercianților și al hoților.
 În anul 2016, orașul a interpretat vreme trei zile, între 22 și 24 aprilie o nouă „Simfonie a lalelelor”, pe cea aflată la a 39 a ediție.Expozanți români, dar și străini, din Grecia, Turcia, Serbia, Portugalia și, bineînțeles, Olanda, au realizat în centrul orașului aranjamente spectaculoase, într-o expoziție de culoare și parfumuri irezistibile.In acest an- 2017, vom participa la cea de-a 40 a editie a acestui măreț eveniment, care va avea loc intre 21-23 aprilie.
În deschiderea „concertului floral”, a avut loc, ca în fiecare an, o paradă a florilor.Sute de copii au defilat îmbrăcați în flori.
Dansul copiilor a fost urmat de o defilare a carelor alegorice.Și pentru că Paștele a fost la scurt timp după această”Simfonie”, unul dintre carele  alegorice prezentate a avut forma unui iepuraș care trage un coș plin cu ouă  colorate. A fost, bineînțeles, preferatul copiilor.
Simfonia lalelelor” a contribuit și contribuie la cunoașterea marilor și micilor producători de vaze, măști de ghivece, jardiniere și aranjamente florale din țară.S-a creat un dialog permanent între necesitate și producție și s-au stabilit relații de comercializare spre folosul reciproc, ducând la prezentarea florilor într-un cadru civilizat.
Datorită expozițiilor, vizitatorii și pasionații de flori au putut și pot să-și cumpere rarități pe care, de obicei, nu le găsesc în florării, iar unitățile cultivatoare și-au făcut schimburi de materiale dendro-floricole, îmbogățindu-și astfel colecțiile de sere și pepiniere.
Un merit incontestabil al “Simfoniei lalelelor” a fost acela că a dat imbold și altor orașe din țară să organizeze expoziții floricole în diferite anotimpuri, fiecare cu specificul ei.Astfel, urmând exemplul Piteștiului, în anul 1979, la Cluj, se organizează expoziția “Florile primăverii clujene”, în 1982, la Zalău-“Expo-flora Mărțisor”, iar în 1985 la Râmnicu-Vâlcea are loc prima ediție a expoziției”Floralia”, expoziție care avea să-și desfășoare activitatea până în anul 1990.
Despre acest eveniment  floral de la Pitești, devenit tradiție aici, prof.dr.Petre Popa , istoric spunea:”La ediția a XX a jubiliară, din 1997, exprim sincere felicitări pentru toți cei care au trudit de-a lungul acestor decenii ca noi să ne bucurăm mereu, uneori până la extaz, de gingășia florilor îngemănate în “Simfonia lalelelor”, înscrisă definitiv în paginile ce prezintă sub diferite modalități istoria municipiului Pitești”.
Deși este un eveniment, așa cum s-a mai spus, cu tradiție, care funcționează de aproape patru decenii,îl așteptăm în fiecare an cu nerăbdare, cu emoție, cu bucurie și nu putem concepe, nu ne putem imagina Piteștiul fără “Simfonia lalelelor”, dar nici “Simfonia lalelelor”să se desfășoare altundeva decât la Pitești.

Bibliografie și webografie:
1. Athanasiu,Ioan Gh.,Vasilescu, Ioan A., Anuarul orașului Pitești, Curtea de Argeș și al județului Argeș, Tipografia Liga Poporului, Pitești, 1925
2. Bobancu Tatiana, Album religios. Bisericile din orașul Pitești, cu un mic istoric, Pitești, 1933
3. Cristescu, Mihail, Nichitovici, George, Pitești. Mic îndreptar turistic, Editura Sport-Turism, București, 1969

Prof. înv. primar Ioniță Ioana
Școala Gimnazială”Alexandru Davila”  Pitești
(Postat februarie 2017)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top