16Prevenirea bolilor contagioase care provocau o mortalitate ridicatǎ a reprezentat o preocupare permanentǎ de-a lungul timpului. Astfel, cea mai veche încercare de imunizare împotriva variolei dateazǎ din anul 1500 î.Hr. şi aparţine lui Dhanwantari :” Se ia pe vârful unei lanţete ( lamǎ cu douǎ tǎişuri ) lichidul pustulei şi se fac înţepǎturi în braţ, între umǎr şi cot, pânǎ când apare sângele, pe urmǎ se amestecǎ lichidul cu sânge, dupǎ care febra va apǎrea.” În Ţǎrile Român pentu imunizare, se practica în trecut metoda numitǎ „ultuire”, care consta în scǎldarea copiilor nou-nǎscuţi în lapte provenit de la vacile bolnave de variolǎ.
La sfârsitul secolului XVIII, medicul englez Edward Jenner efectueazǎ un experiment legat de variola umanǎ, în urma cǎruia introduce termenul  de vaccin. Lumea medicalǎ acceptǎ mai greu utilizarea metodei  de vaccinare împotriva variolei, dar în final, procedeul se va extinde rapid în Europa, deşi cauza bolii rǎmâne necunoscutǎ.
Pânǎ în prima jumǎtate a secolului XIX, vaccinarea rǎmâne o metodǎ empiricǎ care se adreseazǎ unei singure boli: variola.
În a doua jumǎtate a secolului XIX, Louis Pasteur, demonstreazǎ cǎ bolile infecţioase sunt produse de microorganisme, care pot fi crescute şi studiate în laborator. Acesta mai demonstreazǎ şi faptul cǎ,  cea mai eficientǎ metodǎ de protecţie împotriva bolilor contagioase constǎ în injectarea unor microorganisme atenuate în corp. În anul 1881, Pasteur a preparat primul vaccin contra antraxului, iar în 1885 vaccinul împotriva rabiei.
Alte vaccinuri:
1896 - vaccinul contra febrei tifoide
1908 - vaccinul BCG, contra TBC
1923 - vaccinul antidifteric
1927 - vaccinul antitetanic
1940 - vaccinul pertusis
1950 - vaccinul antipolio
1954 - vaccinul antirujeolic
1982 - vaccinul antihepatitǎ B
În secolul XX, tehnicile de imunizare cunosc un progres deosebit, descoperindu-se numeroase vaccinuri; de asemenea se implementeazǎ programe de vaccinare în masǎ cu un impact considerabil asupra populaţiei umane: cazurile de îmbolnǎvire se reduc semnificativ, iar unele boli contagioase sunt chiar eradicate.

Prof. Oţelea Daniela
Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”, Piteşti
(Postat ianuarie 2017)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top