19Indiferent în ce parte a lumii ai vrea să sărbătoreşti Crăciunul, trebuie să sărbătoreşti cu tot sufletul.
Italienii sărbătoresc Crăciunul ca în majoritatea ţărilor occidentale, dar accentul este pus mai mult pe învăţătura creştină şi pe Biserica Romano-Catolică, şi mai puţin pe latura comercială a sărbătorii. În fiecare an, pe 8 decembrie, fiecare familie împodobeşte bradul şi aranjează “Presepe” (scena Naşterii Domnului). Aceasta zi este sărbătoare naţională în Italia.
Italienii postesc de Crăciun, iau masa în familie şi se servesc diferite feluri de mâncare, cum ar fi: fructe de mare şi dulciuri tradiţionale (panettone, panforte, pandoro, torrone, struffoli). În nordul Italiei masa tradiţională de Crăciun se serveşte pe 25 decembrie. În unele zone cadourile se oferă de Sfânta Lucia, pe 13 decembrie, în timp ce în altele pe 5 sau 6 ianuarie, de la “Befana”, care aduce dulciuri pentru copiii cuminţi şi cărbuni pentru cei răi.
În Nigeria Crăciunul este sărbătoare publică. Se pregăteşte mâncarea în Ajun, se prepară un fel de mâncare numit orez jollof, fasole fiartă, banane prăjite şi se bea vin de palmier. În ziua de Crăciun se merge la Biserică.
Rusia aşteaptă în mod oficial Crăciunul pe 7 ianuarie, dar în ultima vreme sărbătoresc şi pe stil nou. Se ţine post care durează până la slujba religioasă de seara, până apare prima stea. La cină se serveşte Kutya, terci din cereale. Ruşii obişnuiesc să binecuvânteze casa cu apă sfinţită.
În Finlanda tradiţiile de Crăciun sunt centrate pe casă şi familie. Finlanda este prima oprire a lui Moş Crăciun. În dimineaţa de Ajun se mănâncă budinca de orez. La cină se servesc mai multe tipuri de peşte, tarte cu fructe şi se bea o băutură tradiţională, numita glogg, care este un vin fiert. Seara vine Joulupuki (Moş Crăciun) care împarte cadouri.
Singura ţară din Orientul Mijlociu care celebrează Crăciunul ca sărbătoare oficială este Libanul. Papa Noel (Moş Crăciun) face vizite la domiciliu sau la biserică, pentru a aduce cadouri. La cina tradiţională se serveşte salată libaneză cu friptură de raţă, tort de miere (Baklava) sau Buche de Noel. În dimineaţa de Crăciun prietenii se vizitează reciproc şi se serveşte cafea şi lichior de migdale. La masa de Crăciun se serveşte orez, carne de pui, grâu fiert zdrobit amestecat cu carne sare şi piper (Kubbeh).

Prof. Lungu Alina
Liceul Tehnologic ”Liviu Rebreanu”, Mozăceni
(Postat decembrie 2016)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top