30Familia este locul în care fiecare se simte împlinit şi preţuit. Este mediul în care ne naştem, creştem, ne dezvoltăm şi ne realizăm. Copilul percepe familia ca instrumentul de reglare a interacţiunilor dintre sine şi cei din jur.
Primii ani din viaţă petrecuţi în familie formează copilului imaginea de sine care este esenţială pentru integrarea sa în societate.
În familie se formează cele mai importante deprinderi de comportament: respectul, politeţea, cinstea, sinceritatea, ordinea, cumpătarea, decenţa în vorbire şi atitudine, dorinţa de a duce la bun sfârşit o sarcină încredinţată şi asumarea de responsabilităţi.
Sărbătorile Pascale au fost şi rămân strâns legate de familie, ea fiind grupul în care membrii ei participă la transmiterea şi moştenirea unor valori şi tradiţii spirituale.
Ce valoare are pentru copil oul roşu dacă nu i se spune povestea lui? Dar slujba de Înviere şi lumina purtată până acasă? Cum percep copiii aceste sărbători dacă tradiţiile sunt văzute astăzi mai mult ca o goană după cumpărături sau vacanţe exotice?
În săptămâna „Să știi mai multe, să fii mai bun!” profesorii desfăşoară activităţi, adesea împreună cu membrii familiile elevilor, în care are loc un adevărat ritual care reuneşte adolescenţi, tineri, adulţi sau bătrâni, pilde religioase şi obiceiuri cu fluturaşi, iepuraşi, bucurie, toate cu înaltă încărcătură simbolică. Bunicuţele îi învaţă pe copii taina încondeierii ouălelor, mamele - magia cozonacilor pufoşi, taţii sunt alături de vlăstarele lor la biserică pentru a-i învăţa să asculte şi să înţeleagă simbolul sacrificiului suprem pentru ca viaţa să triumfe.
Timpul pe care copiii îl petrec alături de familie în bucuria spirituală a Paştelui asigură chiar continuitatea familiei. Din păcate, plecarea unora dintre membrii familiei la muncă în străinătate pune la grea încercare unitatea familiei. Cei care resimt cel mai mult golul, absenţa mamei sau al tatălui, sunt copiii. De aceea, noi vă sfătuim să fim alături de aceşti copii, să-i invităm să ne fie alături pentru a simţi atmosfera specială.
Hristos a Înviat!

Prof. Carmen Petreanu
Şcoala Gimnazială „Marin Preda” Piteşti
Prof. Dănuţ Petreanu
Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade” Piteşti
Postat aprilie 2016   

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top