23Grigore Moisil a fost un matematician de renume și un profesor dedicat, care a adus o contribuție semnificativa în înțelegerea matematicii în tara noastră. Este cunoscut însă nu doar pentru studiile sale, ci si pentru bancurile care circulă despre el, cunoscut fiindu-i simțul umorului extrem de dezvoltat. Moisil a fost acel profesor de matematica strălucit, dar plin de haz, pe care toți dintre noi și l-ar fi dorit. Cel mai cunoscut banc despre el este cunoscut de toți cei care studiază matematica la nivel înalt:
Profesorul Grigore Moisil, la o ora de matematica, după ce a citit tâmpeniile scrise de un student într-o lucrare, l-a chemat pe respectivul la el, l-a pupat pe frunte şi i-a zis: "Poți să te lauzi la toată lumea că profesorul Grigore Moisil te-a pupat în fund, pentru că ăsta nu e cap!".
Moisil credea că matematica va fi limba latina a viitorului, obligatorie pentru toți oamenii de știință, pentru că matematica permite accelerarea maxima a circulației ideilor științifice. Mai obișnuia să spună că învățând matematica, înveți să gândești și că tot ce e gândire corectă este sau matematica, sau susceptibila de matematizare.
Întrebat care este idealul său de fericire, profesorul răspunde:
să trăiesc printre oameni care judecă corect”. Matematicianul a fost membru al Academiei Romane și a studiat în special logica matematică, algebră și ecuațiile diferențiale.
Explozivul cel mai puternic nu este toluenul, nici bomba atomica, ci ideea omenească” (Grigore Moisil)
Părintele informaticii în Romania s-a născut in 1906, la Tulcea, într-o familie de intelectuali. Bunicul său, al cărui nume îl poartă, a fost unul dintre fondatorii primului liceu romanesc din Năsăud, tatăl a fost arheolog, membru al Academiei Romane, iar mama sa – profesoară. Aceasta îl descrie pe Grigore Moisil ca fiind un copil curios și liber, căruia îi plăcea să pună întrebări și să reacționeze la tot ceea ce vedea, asculta și citea. Cărțile care-i atrăgeau atenția  erau diverse, de la literatura și știința, la povestiri practice și filosofie. Pasiunile lui erau în mare parte de natura intelectuală, nu-i plăceau sporturile sau să se joace cu alți copii.
Cu toate acestea, Moisil nu era deloc un om solitar si ursuz. Este recunoscut pentru spiritul ludic si replicile pline de haz. În armată, a ales călăria.
Se spune că la prima ora de călărie a alunecat încet - încet  pe spate, drept urmare și-a spus: "D-le colonel, d-le colonel! Ce mă fac? Mi se isprăvește calul!"
Tot Moisil este şi cel care a dat cea mai frumoasa explicație pentru principiul recursivității, folosit adesea în informatică, atunci când o funcție se apelează pe ea însăși:
"- Ești de acord că orice om are dreptul la un pahar de cognac?
- Da.
- Bei paharul, îl pui jos. Ești alt om. Şi cum orice om are dreptul la un pahar de cognac... şi așa mai departe."
Liceul l-a început la Vaslui, apoi s-a mutat la București si în 1923 a devenit student al Facultății de Matematică din cadrul Universității București. La insistențele părinților, care credeau că interesul deosebit al lui Grigore pentru matematica îl va conduce cu siguranță către inginerie, s-a înscris la Politehnică, dar nu a făcut niciodată o pasiune pentru inginerie. Matematica, pe de alta parte, îi aducea o bucurie enormă. A mai studiat la Paris și la Roma, iar din 1931 a devenit profesor la Universitatea din Iași pentru 10 ani.
În timpul unui curs la Facultatea de Matematică din Iași, în timp ce Moisil scria mare pe tabla și vorbea încet, unul dintre studenți îi spune:
- Domnule profesor, nu se aude!
- Nu se aude, dar se vede...
După ce tabla a devenit tot mai încărcată, Moisil a început sa scrie mai mic, dar să  vorbească tare,  același student îi spune:
- Domnule profesor, nu se vede!
- Nu se vede, dar se aude...
Grigore Moisil este cunoscut ca părintele informaticii în Romania. În 1957 a asistat instalarea primului computer la Institutul de Fizică Atomică și i-a încurajat pe studenții la matematica să învețe programare, alcătuind primul curs de informatică. În plus, Moisil a fost unul dintre avocații realizării unor calculatoare romanești, proiect la care a contribuit activ. El este si cel care a format primele generații de informaticieni din Romania.
Întrebat despre noua relație dintre om și mașină, Moisil spune că pus față în față cu noua tehnologie care îl depășește fizic (calculatoarele începuseră să lucreze cu unități de măsură care nu mai pot fi măsurate în raport cu corpul omenesc, ca până atunci), omului i se cere un nivel intelectual mult mai mare decât înainte. Relațiile cu tehnologia s-au transformat din relații manuale în relații intelectuale, omul având nevoie în aceste condiții de o cultura nouă, dar și de o cultură generală:
„Pentru a putea întrebuința calculatorul la studiul problemelor concrete, omul e obligat sa învețe să  gândească exact si abstract”
Dintre cuvintele cu talc ale matematicianului despre știință şi neștiință:
Spre deosebire de vin, știința nu trebuie lăsată sa se învechească.”
Știința se răzbună  ca o femeie, nu când o ataci, ci când o neglijezi.”
„Nimic nu costă mai mult decât neștiința.”
În 1946, Moisil a fost numit ambasador al României la Ankara. El a fost laureat al Premiului de Stat al Republicii Populare Române şi i s-a decernat, în 1964, prin decret al Consiliului de Stat, titlul ”Om de știință  emerit”.
Grigore Moisil a murit pe 21 mai 1973, la Ottawa, în Canada. Rămâne în istorie pentru contribuțiile sale aduse la inițierea studiului informaticii în România, dar și pentru inventarea de circuite electronice tristabile.

Prof. Voicu M. Mihaela
Școala Gimnazială nr.1 Micești
(Postat aprilie 2016)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top