14Părinţii, sfătuitorii de încredere  
Alegerea unei cariere profesionale, a unei meserii, reprezintă una dintre cele mai importante decizii ale existenţei umane. Cu atât mai complexe sunt implicaţiile dacă ne referim la un tânăr care părăseşte băncile liceului. De aceea, actul decizional trebuie să fie echilibrat şi ferm, luat după analizarea tuturor faţetelor aspectelor. Sfatul cel mai bun îl dau părinţii.
Ajutorul tău este cel mai important
Dacă a sosit vremea că fii/fiicele noastre să aleagă asupra propriei cariere, nu trebuie să ne mire nesiguranţa acestora în analizarea tuturor variantelor, dar nu trebuie să ne arătăm nici supăraţi atunci când copilul nu recunoaşte că nu are nevoie de sprijinul nostru. Primul pas pe care îl vom face va fi acela de a analiza noi rezultatele şcolare ale copilului şi a identifică un set de posibile meserii care i s-ar  potrivi. Corespondenţa o vom face luând în considerare: abilităţile copilului, trăsăturile predominante ale caracterului, rezultatele şcolare şi nu în ultimul rând, opţiunile pe care şi le-a exprimat de-a lungul adolescenţei. În continuare, va trebui că noi, părinţii, să-i oferim copilului o paletă cât mai largă de informaţii referitoare la o sumedenie de meserii care s-ar adapta la profilul psihologic şi şcolar al adolescentului.
În sfârşit, ca părinte este necesar să încurajăm numai acele opţiuni afective ale copilului care i se potrivesc şi care i-ar oferi o siguranţă deplină pe viitor. Împlinirea tuturor aspiraţiilor este posibilă şi numai atunci carieră lui profesională va fi una de succes. Deci, atenţie…părinţi!
Proiecte speciale de consiliere profesională
Organizaţii şi organisme specializate desfăşoară o gamă largă de activităţi destinate tinerilor absolvenţi:
# Popularizarea cursurilor de formare şi orientare profesională;
# Furnizarea de informaţii privind necesarul de cunoştinţe teoretice şi practice indispensabile unei anumite ocupaţii;
# Asigurarea suportului logistic destinat învăţării unei meserii/profesii.
Ce trebuie să ştie copilul tău?
Dacă liceul se apropie de sfârşit, copilul trebuie să înceapă să se gândească la o posibilă viitoare carieră profesională cu cel puţin un an înainte de examenul final de bacalaureat. Este bine că în acest interval de timp să-şi facă un test de autoevaluare şi să-şi întocmească o lista cu variante de meserii agreate. Părinţii vor supraveghea mai atent progresul şcolar al copilului.  
A venit vremea ca şi copilul tău să se implice!
Rolul părinţilor s-a conturat pe deplin. Ei sunt aceia care “apasă pe pedală de acceleraţie” a pregătirii şcolare a copilului, insistând asupra disciplinelor strict necesare “listei de opţiuni profesionale” făcute de copil. Participarea adolescentului devine factorul-cheie al reuşitei.
El va trebui:
# Să solicite să i se completeze caracterizarea şi să-i dea lista de referinţe personale;
# Să solicite referinţe profesionale de la orice loc de muncă în care a prestat activităţi ocazionale, pe perioadă vacantelor sau în timpul liber;
# Să se intereseze asupra setului de materiale documentare pus la dispoziţie de agenţiile specializate în consiliere profesională;
# Să consulte din ce în ce mai des anunţurile apărute în presă referitoare la ofertă de locuri de muncă;
# Să solicite apropiaţilor să-i ofere variante de angajare sau informaţii suplimentare privind un anume loc de muncă.

Topliceanu Amalia
Liceul Teoretic “Ion Cantacuzino” Piteşti
(Postat aprilie 2016)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top