”Ţara noastră suntem noi toţi si ceva mai mult: toată datoria teribilă care vine de la cei care au întemeiat-o.” (N. Iorga) Orice om are o patrie pe care o iubeşte. Eu m-am născut în România, deci România este ţara  mea, patria mea pe care o iubesc ca pe o mamă.
În şcolile patriei mele, copiii învaţă tot ce-i mai frumos şi mai bun pe lume: învaţă ce-i dragostea de ţară, învaţă istoria neamului românesc şi, mai presus de toate aceste lucruri, învaţă să iubească pacea.
Patria noastră a fost şi este cântată de poeţi în versuri ce răscolesc mândria fiecărui patriot. Cu câtă mândrie ne aducem şi astăzi aminte de un Anton Pann şi un Andrei Mureşanu, sau de Ciprian Porumbescu şi George Enescu, de marele ”Luceafăr” al poeziei româneşti; ei toţi au cântat voinţa poporului, dorul românilor de libertate, au valorificat folclorul românesc, preţuind frumuseţea limbii noastre. Şi cu câtă iubire şi înfocare au cântat poeţii şi prozatorii contemporani frumuseţile României de astăzi!
În curând voi absolvi ciclul primar. Voi pleca la gimnaziu cu bucuria că am învăţat ceea ce trebuie să ştie toţi copiii ţării: să-mi iubesc patria şi să lupt pentru ea şi pentru menţinerea păcii în lume!
Şi am înţeles încă ceva: ”Omul fără patrie e ca privighetoarea fără cântec”, aşa cum glăsuieşte înţelepciunea poporului.

Sogan Nicoleta, Dorobanţu Georgiana, clasa a IV-a,
Prof. înv. primar Dumitrescu Mariana
Şcoala Gimnazială Nr. 1 Valea Iaşului
(Postat decembrie 2014)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top