12A fost odată ca niciodată, într-un regat îndepărtat, un popor numit lămâioşi. Regatul lor era format din oameni înţelepţi, care protejau natura şi ştiau ce urmări au acţiunile negative asupra ei.
Timpul trecu, generaţia lămâioşilor înţelepţi dispăru şi doar într-un sat uitat mai trăia un om gârbovit de vreme, căruia i se zicea „Bătrânelul savant”. Regele lămâioşilor muri şi în locul său pe tron urcă fiul, ce era un om tare neîndurător.
Tânărului rege îi plăcea sucul de lămâie, dar neamestecat cu apă. Înainte să devină rege nu ieşise niciodată afară din castel şi când a văzut pentru prima dată un izvor din care se scotea apă, a crezut că e o groapă de gunoi, pentru că generaţia cea nouă nu avea deloc respect pentru natură şi arunca reziduurile peste tot! Încet, încet apa cea bună se transformă într-o apă rea la gust şi toxică.
Pentru că era o adevărată otravă, apa fu interzisă şi culturile începură a fi udate cu suc de lămâie. Numai că acest lucru a dus la moartea culturilor, iar terenurile au devenit aride. Fără apă, animale şi oameni sufereau, mureau sau plecau spre alte tărâmuri mai primitoare. Totul era distrus şi nimeni nu ştia din ce cauză, iar cei ce bănuiau adevărul, erau temători pentru viaţa lor, căci regele nu avea milă.
Bătrânul savant nu putea sta nepăsător, mai ales că-şi amintea sloganul prin care Regatul lămâioşilor era celebru: „Apa înseamnă viaţă!”, de aceea a început să strângă gunoaiele, să creeze filtre de purificare a apei şi să-i îndemne pe oameni să-i urmeze exemplul. Ştia că dacă nu reuşea să facă apa potabilă, toate culturile de lămâi din regat se vor usca şi, din lipsă de hrană, toţi cetăţenii vor muri. După multă muncă, a reuşit să creeze un mecanism ce purifica apa, iar din gunoaie făcea baloţi ce serveau la generarea de energie. Acum, că sistemul mergea, putea salva regatul!
Într-o zi, pe când îşi admira munca, firul gândului îi fu întrerupt de o bătaie la uşă. Era olăcarul ce-i aducea o invitaţie la ziua regelui. Imediat îi veni o idee: „Dacă regele este conducătorul, trebuie să-l conving pe el şi apoi toţi îl vor urma”.
A doua zi, la palat, veni o mulţime de lămâioşi. La masă, regele îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu situaţia regatului. Tiptil, nevăzut de nimeni, Bătrânelul savant schimbă pocalul de aur plin cu suc de lămâie cu unul plin cu apa curată obţinută de el după îndelungate cercetări. Regele toastă şi bău din pahar. Îi plăcu foarte mult şi mai ceru un pahar. Paharnicul se repezi şi-i dete suc. Regele protestă:
- Dar ce se întâmplă? Băutura asta e acră! Vreţi să mă otrăviţi? În primul pahar era un suc foarte bun!
- Majestate, la această întrebare pot eu să vă răspund! Am schimbat sucul cu apă curată. Apa este bună! Chiar măria ta ai spus asta! zise bătrânul.
- Cum, ai îndrăznit să mă otrăveşti? Apa este toxică! La temniţă cu el!!
Bătrânelul îşi plecă capul, acceptându-şi soarta. El a fost încarcerat şi păzit non-stop, ca cel mai periculos infractor. Regele chemă toţi doctorii din regat să vadă dacă este otrăvit, dar toţi spuneau că este mai sănătos ca niciodată. Atunci regele îşi dădu seama de greşeala pe care o făcuse şi-l eliberă pe savant. Se dovedi a fi un om de mare caracter când îşi ceru scuze şi-l întrebă cum de obţinuse acea apă deosebit de bună la gust. Înflăcărat, Bătrânelul savant îi prezentă planurile sale de reciclare şi purificare.
Lămâioşii, alături de rege începură să filtreze apa, să adune gunoaiele, să construiască sistemul revoluţionar de reciclare şi depoluare a mediului. Obţinură apa curată care a redat viaţa regatului. În plus, lămâioşii au avut grijă şi de aer, de aceea mergeau cu bicicleta sau cu trăsura. Bătrânul îi învăţase că mediul înconjurător trebuie ferit de pericolul poluării.
De atunci, Regatul lămâioşilor este vestit pentru grija pentru natură, iar această poveste, dragă copilaş, este un îndemn pe care te sfătuiesc să nu-l uiţi niciodată: „Pământul este și casa ta! Așa că ai grijă de ea.”

Jianu Alexandra Ecaterina, clasa a VI-a A
Şcoala Gimnazială „Marin Preda”, Piteşti
Prof. coordonator Ionela Daraban
Premiul Special la Concursul „Totul pentru o apă curată”
22 martie 2017 – exemplu de bune practici
(Postat aprilie 2017)          

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top