13“Şcoala Altfel”, “Săptămâna Mobilităţii Europene”, Lecţia de Ecologie”, “Codul culorilor reciclării”, “Cei 3 R”... Acestea sunt doar câteva dintre acţiunile pe care, în timp, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară SERVSAL Argeş le-a dedicat celor mai mici dintre locuitorii judeţului.


Programul educaţional a fost întotdeauna o prioritate, pentru că a construi un viitor mai bun şi mai curat pentru generaţiile viitoare este unul dintre scopurile asociaţiei noastre. Iar a implica în această acţiune chiar pe cei care vor trăi acest viitor este cea mai bună modalitate de a ne atinge scopul mai repede şi mai uşor! Şi, în plus, a fost demonstrat de mult că sistemul de educaţie inversă, de la copii la adulţi, funcţionează mult mai eficient, deci atenţia acordată copiilor ne va aduce, în acelaşi timp, şi pe cea a părinţilor lor.  
Începuturile componentei educative a programului complementar se regăsesc cu mulţi ani în urmă, când am reuşit, cu ajutorul partenerilor noştri, să distribuim tuturor elevilor de clasa a treia din Argeş unul dintre primele manuale de ecologie, intitulat "Învăţăm să reciclăm ambalaje". În imagini explicite şi atractive, cu explicaţii simple şi pe înţelesul lor, am reuşit să le oferim copiilor un ghid practic despre cum trebuie să procedeze cu ambalajele de la dulciurile favorite sau de la alimentele cumpărate de părinţi.
16"Scrisorile către părinţi" s-au bucurat şi ele de un mare interes şi au fost o modalitate eficientă de a transmite mesajul nostru privind necesitatea păstrării unui mediu curat, astfel ca cei mici să crească într-o lume propice unei dezvoltări sănătoare şi armonioase.
"Lecţia de ecologie", organizată în multe şcoli din Argeş, cu sprijinul cadrelor didactice şi conducerii unităţilor de învăţământ, a fost prilejul ideal pentru a le face cunoştinţă copiilor cu primele noţiuni privind protecţia mediului şi necesitatea colectării selective a deşeurilor. Lecţiile au conţinut codul culorilor reciclării şi jocuri interactive cu tematică de mediu. Pentru elevi, dar şi studenţi, am organizat work-shopuri de tip role-play şi am insistat pe necesitatea lucrului în echipă.
Celor mici le-am dedicat părţi importante şi în alte acţiuni cu tematică mai largă, cum ar fi "Săptămâna Mobilităţii Europene" sau "Oraşul Verde" organizate la Piteşti - 2013, Mioveni- 2014 şi Topoloveni – 2015. Ei au fost actorii principali în "Parada costumelor Eco" sau "Parada prichindeilor", sportivi de frunte în "Parada bicicletelor" sau "Crosul eco-voluntarilor" şi principala forţă în acţiunile de ecologizare derulate, cum ar fi "Argeşul curat", o amplă acţiune prin care am reuşit, în 2015, să curăţăm de deşeuri toate cursurile de apă din judeţ. La "Topoloveni, Oraşul Verde", au fost ionvitaţi la o întâlnire specială şi părinţii, pentru a-i convinge să le fie un bun exemplu celor mici.

"Şcoala Reciclării", cel mai mare concurs pe teme de mediu derulat în Argeş
2015 a fost anul în care elevii din şcolile argeşene au fost invitaţi să îşi arate ataşamentul către cauza mediului şi faptul că au înţeles rostul gestionării corecte a deşeurilor, al colectării selective şi reciclării. Peste 900 de elevi din clasele I- IV, din 33 de clase, de la 7 şcoli din Piteşti (Ion Minulescu, Adrian Păunescu, I. L. Caragiale, Mihai Eminescu, Mircea Eliade, Tudor Vladimirescu şi Matei Basarab) s-au bătut în cadrul competiţiei „Şcolii Reciclării” pentru a obţine titlul de cei mai conştiincioşi cetăţeni ai oraşului în privinţa colectării selective a deşeurilor.
Concursul a făcut parte din evenimentul de mediu denumit "Bătălia pentru Oraşul Reciclării”, organizat de ECOROM AMBALAJE pentru a alege cel mai responsabil oraş din România în ce priveşte managementul deşeurilor şi importanţa pe care o acordă reciclării ambalajelor.
Pe 5 iunie, de Ziua Mediului, ADI Servsal Argeş şi Primăria Piteşti au răsplătit eforturile elevilor şi au premiat câştigătorii. Titlul "Şcoala Reciclării" 2015 a fost adjudecat de Şcoala “Matei Basarab” care este, pentru un an de zile, „Şcoala Verde” pentru că a învins în competiţia celor care au reuşit să adune şi să predea, spre a fi refolosite, cea mai mare cantitate de deşeuri reciclabile: peste 3.000 de kilograme!
14Premiile pentru cel mai frumos panou în care au prezentat ipostaze inedite cu „Aşa da - Aşa nu” în cadrul unui mini eco-reportaj realizat în oraş şi în care şi-au dat frâu liber creativităţii au fost următoarele:
Premiul I - Şcoala Mihai Eminescu, clasa I D - prof. coordonator Claudia Maria Tomescu
Premiul II - Şcoala Ion Minulescu, cls. I C, prof. coordonator Niţu Melania
Premiul III - Şcoala Matei Basarab, clasa a II-a A, prof. coordonator Ionescu Mădălina.
Premianţii au primit tricouri şi insigne cu „Piteşti, oraşul reciclării”, memory stickuri brăţară, plase pentru colectarea selectivă a deşeurilor, agende, pixuri şi broşura de prezentare ADI Servsal. Premiul I a obţinut şi o imprimantă HP multifuncţională! De asemenea, câştigătorii au primit şi pubele speciale pentru colectarea deşeurilor pe culori şi tipuri de materiale.
Premiile au fost oferite de ADI Servsal Argeş şi operatorii de salubritate SC Salubris SA Piteşti şi Salubritate 2000 SA Piteşti.

Viitorul sună... foarte bine
În plus, multe dintre grădiniţele şi şcolile din judeţ au spus “Prezent” când am demarat noul program prin care dotăm cu recipienţi şi saci pentru colectare selectivă instituţiile publice din judeţ. Suntem convinşi că, în curând, toate şcolile argeşene se vor implica alături de noi în acest demers.  
 Nu ne oprim însă aici! Luna octombrie este dedicată, din nou, programelor eco-educaţionale în şcolile argeşene. Aşteptăm în continuare idei şi propuneri de colaborare din partea cadrelor didactice, şi chiar a elevilor, pentru proiecte de mediu sau acţiuni educative. Cu cât mai multe, cu atât mai bine! Cu cât mai curajoase, cu atât mai frumos! Cu cât mai ample, cu atât mai eficiente! Importante sunt bunele intenţii, dorinţa de schimbare şi implicarea. De restul, ne ocupăm noi!

Gabriel Moiceanu,
Director executiv ADI SERVSAL Argeş    

(Postat septembrie 2015)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top