14În data de 26.01.2018 la Centrul Multifuncţional  Piteşti a avut loc o manifestare cultural artistică, ştiinţifică, expoziţionala, grandioasă, gen festival cu prilejul împlinirii  a 159  ani de la Unirea Principatelor Române.

Într-o sală arhiplină argeşeni, vâlceni, dâmboviţeni, gorjeni, ilfoveni, mureşeni şi din municipiul Bucureşti s-au reunit într-o manifestare artistică sub genericul  “Unire-n cuget şi-n simţiri“ prilej cu care au urcat în scenă în frumoase costume naţionale artişti consacraţi din Argeş şi din ţară: Creola Stanciu, Marioara Man Gheorghe, Veronica Geamănul, Ana Ciulpan, Doina Ghiţescu artistă de la ansamblul Ciocârlia, Corul Veteranilor, grupurile vocale de la Colegiul Naţional “ Zinca Golescu“, Şoala de arte şi meserii din Piteşti coordonaţi de doamnele Elena Pascu şi Elena Sima. Alături de aceste nume mari au cântat melodii patriotice elevi deosebit de valoroşi ai Asociaţiei “Cântec de pe Jiu“ coordonaţi de îndrăgita interpretă populară Emilia Drăgătoiu Nanu, de la Şcoala “Art Canto Morena“ sub coordonare doamnei profesor  Călineţ Petre Daniela care pe parcursul a zece luni au colaborat cu argeşenii de zece ori.
Elevii din Târgu Jiu de la Clubul Copiilor Rovinari se numesc: Copaci Eusebiu, Cantoriu Maria, Bors Carlos, Jianu Ştefania.
Elevii de la Clubul Copiilor Moreni se numesc: Roncea Vanesa, Ciofu Ioana, Pupezescu Cosmina, Constantinescu Alexandra, Barboşanu Adelina şi micuţa Roncea Anastasia.
Tocmai de la Târgu Mureş din Reghin au sosit pentru a doua oară în Argeş: Oprea Dorina şi Botoria Darius.
Argeşul a fost reprezentat de elevele Mitran Andreea şi Din Ilinca.
Proiecţiile video, atmosfera din sala de spectacol arhiplină, copii începând de la grădiniţe şi şcoli, îmbrăcaţi în frumoase costume populare, exponate frumos realizate, ecusoane purtate în piept, florile cu tricolor, toate au contribuit ca atmosfera să fie una solemn, emoţionantă, încărcată de istorie şi ne-a purtat pe toţi cu gândul prin veacuri înapoi pentru a regăsi “istoria acestui neam de soi“.
Într-un spectacol total, pe parcursul a peste trei ore am asistat cu toţii la un adevărat  real  cu conţinut patriotic iar răsplata impecabilei prestaţii a fiecărui artist nu a întârziat deoarece concursul  “Argeşenii preţuiesc valorile“, ediţia a VI-a a răsplătit cu “Trofeul  Unirii Principatelor“ pe cei mai buni (adică toţi participanţii)
Misiunea juriului a fost foarte grea deoarece toţi cei ce au prezentat moment artistice au făcut parte din elita argeşeană şi românească. Toţi au primit diploma, flori oferite de organizatori (Asociaţia pentru sprijinirea elevilor, cadrelor didactice și persoanelor cu dizabilități „Pro Educația” – coordonator proiect prof. Pătrăşcan Doina, dar şi şcolile partenere).
S-a premiat cel mai frumos costum popular şi cea mai bună interpretă a unei melodii patriotice, creaţiile în premieră, etc.
Menţionăm două dintre ineditele premii:Transilvania revine la patria mamă obţinută de elevii mureşeni, iar dâmboviţenii „ Zece pentru România, zece pentru educaţie”.
Intervenţiile teoretice şi simpozionul cu participare directă şi indirectă a avut ca temă ”1859-Piatră de hotar în istoria românilor
Expoziţiile realizate de preşcolarii de la grădiniţele: ”Luminişul Pădurii”, ”Primii Paşi”, ”Căsuţa poveştilor”şi ” Aşchiuţă” sub coordonarea doamnelor directoare şi a doamnei profesor Mihalache Rodica au întregit decorul evenimentului sărbătorit.
Au fost prezente prestigioase personalităţi din Argeş şi ţară, reprezentaţi ai  ”Fundaţiei Internaţionale Omenia”, scriitori, actori, publicişti, veterani de război.  Prof Dr. Vărăşcanu Constantin a vorbit în faţa audienţei alături de prezentatoarele activităţii: masterand Creola Stanciu şi prof. înv. preşc. Chiţulescu Viorela despre importanţa evenimentului sărbătorit în anul în care se sărbătoreşte centenarul Marii Uniri.
Scriitoarea Maria Chirtoacă din Câmpulung a recitat sin poeziile compuse, la fel şi distinsa actriţa Doina Ghiţescu, director de programe culturale şi relaţii mass-media în cadrul ”Fundaţiei Internaţionale Omenia”.
Hora unirii la încins la propriu la finalul activităţii, dar şi pe parcurs în acordurile Fanfarei  Argeşul şi Corul  Veteranilor emoţionându-ne până la lacrimi, bucurându-ne că am putut organiza un astfel  de eveniment menit să ne facă mândrii ca români de trecutul nostru glorios,  de înaintaşii noştri, de faptele de vitejie şi sacrificiu.
Am realizat împreună o lecţie practică de educaţie patriotică transformându-ne cu toţii în neosteniţi pelerini prin labirintul artei, prin vremuri în ţara unde pământenii  vorbesc româneşte, ţară a iubitorilor de neam şi obârşie a  cărei locuitori sunt uniţi în cuget şi simţiri.
Astfel de manifestări ne dau tăria şi imboldul să putem merge mai departe ceea ce vom şi face.
Tuturor le mulţumim călduros pentru colaborare, implicare, participare, coordonare!

Prof. Pătrăşcanu Doina
(Postat ianuarie 2018)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top