01Vineri, 17.11.2017, la Centrul Multifuncțional Pitești a avut loc a XVI-a aniversare a Zilei Mondiale a Filosofiei, sărbătoare mondială decretată de U.N.E.S.C.O. în 2002.

Argeșeni și invitați din multe județe ale țării au sărbătorit acest eveniment devenit tradiție printr-un spectacol grandios intitulat ,,Vers, cânt și port străbun pe strunele înțelepciunii’, un simpozion național, ,,Educația viitorului versus viitorul filosofiei”, expoziția: ,,Culorile toamnei”, referate realizate de elevi, carte filosofică, colecții de reviste de filosofie ,,Omagiu filosofiei” ajuns la nr.10, dar și o masă colegială după eveniment.
În cadrul spectacolului, muzica bună de toate genurile oferită unui public larg și avizat, presărată și impregnată cu dragoste de înțelepciune, dragoste de semeni, dragoste de lucrul bine făcut și dragoste de viață și-au dat mâna prin intermediul micilor și marilor artiști, coruri, grupuri vocale, trupe de dans modern, punctul culminant fiind corul cameral ,,Ars Nova” Pitești și Corul Veteranilor.
Muzica populară, costumele tradiționale au fost aduse în scenă de elevii: Călin Iuliana, Călin Mihaela, Mitran Andreea, Din Ilinca, Dima Ioana, Anghel Ilona (Argeș), Oprea Dorina (Reghin-Mureș), artiști profesioniști consacrați: Marioara Man Gheorghe (Ilfov), Elena Pascu (câștigătoarea trofeului ,,Crizantema de aur” Târgoviște), îndrăgiții interpreți argeșeni Mihaela Costache, Daniela Bărbuceanu, David Eusebiu, Preda (Marin) Oana, Creola Stanciu și grupul vocal folcloric ,,Pădureanca”din comuna Bogați.
Muzica clasică a răsunat la superlativ prin glasul prof. Hodojeu Daniela, prim-solista coralei bărbătești ,,D.G. Kiriac’ Pitești. Soliștii instrumentiști (nai) au fost reprezentați de prof. Rădoi Valentina, dirijor al coralei ,,Ars Nova’ Pitești, elevele Romanescu Emma și Udroiu Aylin de la Școala de Muzică din Câmpulung.
Muzica ușoară, pentru a șaptea oară consecutiv în 7 luni, a fost la înălțime printr-o colaborare de excepție între cele două asociații: Asociația pentru sprijinirea elevilor, cadrelor didactice, și persoanelor cu dizabilități ”PRO-EDUCAȚIA”, Președinte prof. Doina Pătrășcan și Asociația Școala , Art Canto Morena” Târgoviște – Dâmbovița, Președinte prof. Călineț Petre Daniela, aceasta pregătind toate momentele artistice ale elevilor de la Clubul Copiilor Moreni: Antonio Pican, Ioana Ciofu, Cosmina Pupezescu, Roncea Vanesa, studenta Cazacu Ștefania, A.S.E. București. Toți cei patru copii prezenți, dar și alți asemeni lor, au un palmares al participărilor naționale foarte bogat: X-Factor, Next Star, Vocea României, etc.
Corul mixt al C.N. ,,I.C. Brătianu” Pitești, cu o pauză datorată pensionării d-nei. prof. Cosmescu Maria, a reunit un număr de peste 40 elevi cu apariția impresionantă, interpretare, costume, prezență scenică. Aceștia au cântat impresionant, cum numai ei știu să o facă, sub bagheta dnei. prof. Cosmescu Maria.
Trupa de dans clasic ,,The Dools” a Palatului Copiilor Pitești a reușit să ne impresioneze din nou , deși era vorba de alți elevi, altă coregrafie, alte costume, totul fiind posibil datorită inegalabilei doamne prof. coregraf Tănase Gabriela.
Momentele artistice, coregrafice, imaginile, au fost introduse în scenă de prezentatoarele activității: masterand Creola Stanciu, prof. drd. înv. primar Popa Crina Dumitrița și în premieră dna. Elena Picu de la studiourile de televiziune Antena 1 Pitești, iar proiecția a fost realizată de prof. dr. Iordache Adrian.
Într-o armonie și simbioză perfectă creațiile artistice au avut în vedere ,,Omagierea Filosofiei’ care a fost, este și va fi un răspuns la întrebările fără răspuns, dar și un motiv pentru aceste răspunsuri. Creațiile patriotice au prevestit apropierea unui moment important din istoria neamului nostru, 1 Decembrie, Ziua Marii Uniri, iar Vladu Valentin de la C.R.R.N. Călinești, interpretând colindul ,,Deschide ușa mamă” ne-a impresionat pe toți până la lacrimi, sala aplaudându-l îndelung cu ocupanții săi în picioare. Coordonarea acestui moment a aparținut și de această dată dnului. Ec. Drd. Pătrășcan Gabriel, care face eforturi deosebite nu doar teoretic, dar și practic, pentru a promova incluziunea socială la cel mai înalt nivel.
Întreaga atmosferă a fost de sărbătoare: culorile verde-negru specifice acestui eveniment au înveșmântat prezentatorii, organizatorii, diplomele, invitațiile și ecusoanele purtate în piept de toți spectatorii aflați în sală.
Invitați de seamă: Fundația Internațională Omenia, care a fost reprezentată chiar de dna. Președinte Minodora Ilie (originară de pe meleaguri argeșene) și invitații domniei sale care ne-au invitat și pe o parte din noi în data de 12.12.2017 la recepția oferită cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înființarea fundației, iar noi am promis că vom onora invitația. Totodată, domnia sa a oferit diplome de onoare unor personalități argeșene, iar dna. prof. Doina Pătrășcan, inițiatoarea acestei activități, a fost facută Membru de Onoare al Fundației Omenia.
Editura Rotarexim, prin dl. prof. George Rotaru, a oferit Carta Sapienței, eșarfa Tricolorul, prin dl. Insp. Oprescu Emil, unor distinși invitați.
Au fost oferite ecusoane tuturor participanților din sală, diplome, cărți, reviste școlare realizate în special pentru eveniment, albume, cupe, placheta ,,Tricolorul” de către organizatori, școli partenere, editura ,,Paralela 45”, ,,Ars Libri” (ca sponsori de carte școlară), Asociația Școala ,,Art Canto Morena” (albume, tricouri).
Expozițiile au fost realizate de către design vestimentar, dna. Mihalache Rodica, care a inițiat copii și tineri în tainele picturii, inclusiv în Maroc, iar cealaltă expoziție a fost realizată de către elevi de la renumitul Colegiu ,,Zinca Golescu’, sub coordonarea dnei. prof. dr. Zgreabăn Eugenia, dar și a dlui. prof. dr. Vrășcanu Constantin de la C.N. ,,I.C. Brtianu” Pitești.
Invitații au fost primiți în sala Centrului Multifuncțional Pitești (oferită prin amabilitatea dlui. Director Jean Dumitrașcu și a dlui. Viceprimar Laurențiu Marian Zidaru) de copii frumos îmbrăcați în costume populare tradiționale, special veniți să joace rolul unor gazde primitoare cu florile toamnei în mâini (elevi ai Șc. Gim. Căteasca), flori și aranjamente florale realizate de Florăria Olga, prin efortul dnei. Avocat Olga Panaete, care merită mulțumirile noastre.
A fost o activitate educativă complexă desfășurată la superlativ, muzica, versul, imaginea, costumul și portul străbun, ca și bunul gust, aflându-se într-o simbioză perfectă, toate reușind să omagieze filosofia, pe slujitorii și beneficiarii săi în anotimpul rodului bogat. Am dorit să dăm o altă dimensiune timpului liber al elevilor noștri, deoarece ,,folosirea înțeleaptă a timpului liber este un produs al culturii și al educației”, cum spunea Bertrand Russell. Activitatea nu a fost ușor de realizat, dar satisfacțiile noastre  sunt pe măsură. Încheiem prin a spune odată cu marele istoric și cărturar Nicolae Iorga:  ,,înțelepciunea vieții e simplă: fă ca pe unde ai trecut tu să fie mai bine ca înainte”.

Prof. Doina Pătrășcan – inițiator activitate
Prof. Anghel Simona - Șc. Gimnazială ,,Naum Râmniceanu” Corbi
Prof. drd. înv. primar Popa Crina Dumitrița - Șc. Gim. Nr.1 Poiana Lacului
Masterand Creola Stanciu – F.S.E.S.S.P. Pitești
Ec. drd. Prof. Pătrășcan Gabriel
(Postat noiembrie 2017)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top