20- Dle Inspector general, haideți să facem o scurtă trecere în revistă a recent încheiatului an școlar…
- A fost cel mai greu an al meu ca inspector general! Asta pentru că, cel puțin din semestrul al doilea și aproape de începutul noului an școlar am avut de organizat o serie de evenimente specifice activității pe care o desfășoară Inspectoratul Școlar Județean.

Mă refer aici la simulările pentru examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, apoi Evaluarea Națională propriu-zisă  la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. În februarie am organizat un alt examen național, rezervat de această dată cadrelor didactice: examenul de definitivat. Argeșul a găzduit apoi trei concursuri naționale: olimpiada de limbi moderne, cu 550 de participanți – elevi și cadre didactice însoțitoare, din toate județele țării și două concursuri naționale, unul de chimie iar celălalt destinat învățământului pentru minorități. Ne-a prins vara cu examenul de bacalaureat și evaluarea națională pentru clasele a VIII-a. Eram în procedura de evaluare a contestațiilor la examenul național susținut de elevii claselor a VIII-a când a început propriu-zis examenul de Bacalaureat. În plină rezolvare a contestațiilor la Bacalaureat, au început examenele de titularizare, rezervate cadrelor didactice. Rețineți că la Bacalaureat, la Evaluarea Națională și la titularizare am fost desemnați centru regional de evaluare a lucrărilor și a contestațiilor! Contestațiile la titularizare s-au suprapus cu concursul pentru desemnarea funcțiilor de directori, sesiunea a II-a. Contestațiile la concursul pentru ocuparea posturilor de directori s-au suprapus cu organizarea și desfășurarea sesiunii de toamnă a Bacalaureatului. Rezultatele finale ale acestui examen s-au afișat pe 4 septembrie. Astfel, între 15 iunie și 4 septembrie s-a muncit la foc automat!

Cel mai mare procent de promovabilitate din istoria ISJ!
- S-au văzut și rezultate, dincolo de toată această muncă?
- Statisticile vorbesc de la sine! Anul acesta Argeșul a înregistrat cel mai mare procent de promovabilitate la Evaluare și Bacalaureat, de când a fost înființat Inspectoratul Școlar Județean! Procentele au fost de 76% la Bacalaureat și de 78% la Evaluarea Națională.
- Felicitări pentru aceste reușite! Din toamnă, ciclul de învățământ s-a reluat. Care ar fi principalele direcții de acțiune pe care vi le-ați propus pentru anul școlar 2017-2018?
- În primul rând inspecții școlare extrem de amănunțite în toate unitățile de învățământ unde rezultatele la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, la olimpiade și concursurile naționale nu au fost satisfăcătoare. Adevărat, avem un procentaj record de promovabilitate, însă nu toate unitățile de învățământ se încadrează în acest procent. Vom demara inspecții acolo unde considerăm că la o clasă, la o anumită disciplină, sunt probleme și din vina cadrului didactic. Profesorul metodist pe care îl vom numi, inspectorul școlar și directorul unității școlare vor monitoriza pe parcursul întregului an activitatea la clasa respectivă, implicit activitatea cadrului didactic. Nu vom merge acolo pentru a-i scădea calificativele profesorului, ci pentru a-l ajuta să crească performanțele clasei și pentru a-l determina să-și îndeplinească misiunea de educator.
Cea de-a doua direcție de acțiune vizează cele două proiecte educaționale accesate de ISJ Argeș, aflate în desfășurare și care se vor derula pe parcursul a doi și, respectiv, 3 ani. Primul are ca scop atragerea către școală a celor care au abandonat procesul educativ sau care nu a frecventat cursurile organizate prin programul “A doua șansă”. Ne preocupă atragerea elevilor către școală și reducerea abandonului școlar. Al doilea proiect se numește “Educația pentru toți” și are ca scop principal formarea profesională, pe o perioadă de 2 ani.
A treia direcție pe care am început deja să acționăm încă din anul școlar recent încheiat, se referă la asigurarea condițiilor necesare obținerii autorizațiilor de la DSP și ISU pentru toate unitățile de învățământ. Avem 87 de clădiri neautorizate de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență și 11 unități de învățământ fără autorizație de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică. În parteneriat cu Consiliul Județean Argeș și autoritățile publice locale vom reuși să îndeplinim toate condițiile de autorizare.

“Auxiliarele?” O junglă!
- De la numirea sa și până acum, ministrul Educației, Liviu Pop a stârnit numeroase reacții pro și contra în urma anumitor decizii adoptate. Interzicerea auxiliarelor este una dintre aceste decizii…
- Auxiliarele au fost o preocupare pentru ISJ Argeș încă din 2014. Prin hotărârea Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Argeș acestea nu au fost interzise, dar am urmărit să reglementăm apariția lor pe bănci și în ghizdane. Am urmărit utilitatea, calitatea și fiscalizarea auxiliarului. Era o adevărată junglă! Mă bucur că Ministrul are pe agendă reglementarea acestor auxiliare. Atâta timp cât există părinți care se plâng că le sunt “băgate pe gât”, trebuie luate măsuri. De aceea, înființarea unei comisii naționale care să reglementeze apariția și, mai ales, conținutul pedagogic al auxiliarului este mai mult decât binevenită!
- Era nevoie de un manual de Educație fizică și sport?...
- Era nevoie de un îndrumar pentru această disciplină, dar neapărat însoțit de încă o oră de educație fizică în programa școlară!
- Ce mesaj aveți pentru toți cei implicați în procesul de învățământ, la început de an școlar?
- Mesajul meu nu diferă prea mult de cel lansat în 2014: nu poți realiza nimic de unul singur! Toto ceea ce se realizează în Educație se face în echipă! Trebuie să reașezăm școala, învățătorul, profesorul, pe locul pe care-l merită. Îndemn cadrele didactice să-și respecte meseria de dascăl și să-și îndeplinească misiunea de educator!

(Postat octombrie 2017)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top