43Nobilă și frumoasă este meseria de profesor, însă mici și serbede sunt speranțele dascălilor (și) la începutul acestui an școlar, grăbit cu câteva zile  de onor ministerul tehnocrat  și pavoazat cu promisiunea schimbării în bine a grilei de salarizare.
Zâmbetele senine ale profesorilor încântați de revederea elevilor pălesc, treptat,  zi după zi, sub povara hârtiilor ce trebuie, musai, prezentate, discutate, completate, modificate, aprobate, îndosariate... Deși sunt plătiți doar pentru meseria de profesor, ei trebuie, prin natura împrejurărilor, să fie și secretar, și psiholog, și bibliotecar, și mediator, și statistician, eventual și asistent medical. Cu toate acestea, mult trâmbițata și dorita mărire de salarii se dovedește aproape invizibilă pentru unii dascăli, de vreme ce guvernul tehnocrat aruncă trei bănuți în palma oamenilor  dar ,,regândește” structura anului școlar, lăsând  programul național ,,Școala altfel” la decizia fiecărei unități de învățământ.
Lecțiile, neapărat moderne și atractive (doar așa cer elevii și părinții), se desfășoară săptămâni întregi fără manuale, fie în ciclul primar, fie în cel liceal.  Contestațiile depuse de edituri întârzie distribuirea acestora, chiar dacă evaluările nu sunt niciodată întârziate... Cui îi pasă?
Profesorii suplinitori (sau detașați ori aflați în restrângere nesoluționată) ce ocupă, temporar, catedrele directorilor de școli, tremură la gândul că, în prag de sărbători de iarnă,  în urma concursului pentru directori, rămân fără bruma de salariu, adunat, deseori, mergând la mai multe școli. Dar... cui îi pasă dacă mii de oameni își pierd orele la câteva luni de la debutul anului școlar, intrând în șomaj? Cui îi pasă că, potrivit Metodologiei concursului, pot rămâne școli fără directori? Probabil asta se și dorește... Cui îi pasă că sute de mii de elevi îşi schimbă profesorii în mijlocul anului cu toate consecinţele de adaptare? Unii spun că 35.000 de copii au renunțat deja la școală... Contează?! Alții spun că 100.000 de români își mută visele, anual, în alte țări, lăsând copiii să viseze aici... Cui îi pasă?
Onor Ministerului, în niciun caz!  

Prof. Merişanu Alina
Liceul Teoretic "Ion Cantacuzino" Piteşti

(Postat septembrie 2016)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top