24 Ianuarie – Ziua Unirii, această mare și importantă sărbătoare a noastră, a românilor, este un prilej de a organiza activități cu încărcătură patriotică, ce promovează tot ceea ce este autentic românesc și valoros. De asemenea, este o ocazie de a ne arăta mândria că suntem descendenții unor oameni curajoși, iubitori de neam și țară.
Dorința de a insufla copiilor sentimente de dragoste și respect pentru limba română, țara noastră, poporul român, strămoșii noștri, obiceiurile și tradițiile strămoșești, istoria și eroii noștri, a determinat organizarea la clasă a unor activități menite să mă ajute la realizarea acestui obiectiv.
Cum s-au desfășurat toate aceste activități? Organizat, pe etape, având ca ajutoare jocul și voia bună. A fost promovată cooperarea între elevi, oferindu-le în același timp ocazia lărgirii propriilor orizonturi, descoperind și redescoperind valori culturale și spirituale, dobândind noi abilități de buni români.
Fiind în clasa a II-a, am pornit de la înțelegerea însemnătății zilei de 24 Ianuarie, cunoașterea evenimentelor istorice care au făcut din această zi o sărbătoare. Am pornit împreună cu elevii mei într-o călătorie imaginară prin țară, poposind în orașele importante ce au legătură cu actul unirii (București, Iași), am trecut Milcovul, am cântat și jucat Hora Unirii. Am făcut cunoștință cu domnitorul ales de popor, Alexandru Ioan Cuza, aflând lucruri interesante despre acesta și l-am cunoscut, de asemenea, pe Moș Ion Roată. Momentul a fost presărat cu mici dramatizări realizate pe baza lecturilor citite.
Într-o altă etapă a activității am realizat conturul hărții României, pe care copiii, lucrând în echipă, au lipit tricolorul alcătuit din flori decupate. Totul a fost completat cu câteva rânduri scrise de fiecare în legătură cu cele aflate despre țara lor.
Cu mult drag și pricepere au decorat farfurioare din lut, făcând astfel cunoștință cu o îndeletnicire străveche a neamului nostru - olăritul. La fel de implicați au fost și când au țesut primul lor covoraș.
Cu ajutorul părinților, care au fost alături de copii la activitate, am confecționat o păpușă pe care am îmbrăcat-o în costumul tradițional românesc.
Toate aceste activități au fost realizate în cadrul mai multor discipline de studiu. Elevii au fost ajutați, în acest fel, să conștientizeze faptul că identitatea națională este un dar sacru, că aparținem gliei strămoșești, să înțeleagă rolul tradițiilor culturale în propria educație. Au fost stimulați să-și valorifice aptitudinile artistice ceea ce a dus la creșterea încrederii și stimei de sine. S-a dorit ca elevii să simtă din plin bucuria de a fi român, să arate disponibilitate în desfășurarea activităților care îi fac mai sensibili, mai cooperanți, mai creativi și mai entuziaști.
Prof. Daniela Olteanu
Școala Gimnazială “Marin Preda” Pitești
(Postat ianuarie 2019)