34Proiectul „Hearts for Friendship” este un proiect educațional care se desfășoară ca urmare a parteneriatului Școlii Gimnaziale “Marin Preda” din Pitești cu școala Colégio Estadual “Professora Maria Balbina”, Costa Dias, Brazilia. Elevii din ambele școli își doresc să își facă prieteni prin corespondență, prin urmare cei din Brazilia au scris celor din România. Elevii noștri au răspuns, iar cei de acolo așteaptă cu emoție scrisorile lor.


O scrisoare simplă, câteva propoziții, un scris stângaci, un desen copilăresc, un chenar, doar atât?... Am spune noi adulții, cu experiența vieții. Exersează și ei câteva cuvinte în engleză.
Dar vă invit să citiți ce înseamnă de fapt pentru elevii noștri acest proiect. Cum au vibrat inimile lor de copii la acele puține rânduri și cum s-au bucurat de fiecare linie desenată.  Și m-am întrebat încă o dată: Cine pe cine învață?

”Mi-am dorit mult să am un prieten din altă țară. În felul acesta am putut înțelege mult mai bine ce înseamnă prietenia. Este acea comoară de preț a unei persoane care alungă minciunile și atrage respectul, comunicarea, fericirea și bunătatea. Prietena mea, încă nu am cunoscut-o, dar prin intermediul scrisorii, e ca și cum ne-am întâlnit. Numele ei este Nathalli și îmi imaginez că este o fată bună, frumoasă, deșteaptă si respectoasă. Mi-aș dori să vină să vadă școala unde studiez. Nu este o școala foarte mare, dar copiii din ea o fac imensă.” (Cristea Alexia, clasa a V-a A)

“Sunt bucuros că, prin intermediul şcolii mele, putem comunica prin scrisori cu nişte copii din Brazilia. Am ajuns să ştim ce le place şi să înţelegem câteva din obiceiurile lor. Şi toate acestea le-am aflat folosind limba engleză.” (Simion Eduard, clasa a V-a A)

„Sunt încântată de această acţiune a şcolii mele. Toţi ştim că unii copii din Brazilia nu au condiţii prea bune in şcolile lor,dar prin scrisorile noastre îi încurajăm şi le aducem zâmbetul pe buze. Pe prietena mea o chema Carolina şi mi-a plăcut enorm ce mi-a desenat. Aș fi foarte bucuroasă dacă ei i-ar plăcea să fim prietene.” (Tudor Andreea, clasa a V-a A)

„Sunt foarte bucuroasă că am aflat atâtea lucruri noi despre locuri și persoane  diferite, despre tărâmuri nemaivăzute. Am fost foarte impresionată atunci când am deschis scrisoarea unei fetițe de 10 ani, pe nume Nicoly R. De Mela. Mi-au plăcut mult desenele făcute de aceasta și modul în care mi-a transmis mesajul ei.” (Sima Andreea- Alecsandra, clasa a V-a A)

„Întotdeauna mi-am dorit să fiu prietenă cu un copil din altă țară și să comunicăm în altă limbă. De curând școala mea a lansat un super proiect prin care vom comunica cu elevi dintr-o școală din Brazilia. Am primit scrisorile lor și când am deschis-o pe a mea am avut in față niște desene migăloase si spectaculoase. Numele copilului era Pedro și mi-a plăcut mult ce mi-a scris. Sper ca în viitor să aflăm și mai multe unul despre celălalt. Îmi place acest proiect.” (Stanciu Alexia, clasa a V-a A)

„Sunt foarte fericit că școala mea a organizat acest proiect. Tot timpul mi-am dorit să îmi fac un prieten din altă parte a lumii. Se pare că visul meu a ajuns realitate. Acum voi putea afla unde studiaza Nathaly, fata din Brazilia care mi-a trimis o scrisoare frumos desenată. Am aflat o sumedenie de lucruri despre ea: ce ii place , ce sporturi face, care este mancarea ei preferată și cum este familia ei. Să nu uităm că mi-a scris chiar in limba engleză! Dar cel mai important este că am învățat ce este cu adevărat prietenia. Nu contează că este prin intermediul scrisorii, tot prietenie este!” (Arsene Andrei, clasa a V-a A)

„Prima dată ei ne-au trimis scrisori. Când am văzut scrisoarea pentru mine m-am emoționat. Era scrisă îngrijit și cu multe desene frumoase. Toate aveau desene delicat facute de acești copii care nu ne cunosc, nici măcar nu știu cum arătăm sau ce culoare ne place. Este un lucru extraordinar cum acești copii, deși stau intr-un loc așa de greu încercat, reușesc să-și exprime gândurile și sentimentele pe o foaie de hârtie. Este un lucru care merită respectat.” (Constantinescu Maria, clasa a V-a A)

„Prietena mea din Brazilia este bună și isteață. Aș vrea să o cunosc față-n față. Trebuie să-i scriu în limba engleză și aceasta mă motivează să învăț mai bine pentru a putea să-i scriu mai multe lucruri despre mine.” (Vintila Ioana, clasa a V-a A)
„Sunt bucuroasă că școala noastră ne oferă ocazia să comunicăm cu un copil care ne poate deveni un prieten foarte bun. Prin intermediul acestui proiect cu Brazilia, noi, copiii, ne putem deconecta de la tehnologia avansată de care avem parte și să ajungem înapoi la vremurile în care oamenii își trimiteau scrisori pentru a transmite mesaje către persoane aflate la distanță. Astfel acest proiect ajută la înțelegerea ideii de comunicare scrisă. Cred că este foarte important să înțelegem că o scrisoare e ceva simplu dar care implică timp, devotament, emoția așteptării răspunsului și bucurie.” (Nițu Oana Maria, clasa a V-a A)

Acesta este proiectul nostru, un mijloc prin care elevii pot descoperi lumea, experimenta cunoașterea, dar chiar mai mult, să deschidă fereastra orizontului și să perceapă  perspectiva frumoasă a vieții.

Coordonator proiect prof. Peleașe Simona Iuliana
Școala Gimnazială “Marin Preda”, Pitești
(Postat octombrie 2016)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top