40Să educi un copil este cel mai dificil lucru din lume. Să-i formezi gustul pentru lectură, să descopere singur, neîmpins de părinți, că ”să citești o carte” sau ”să ști o limbă străină (germană, engleză)” este un lucru ”cool”,  sunt provocări pe care trei profesori, filologi pasionați de meseria lor și le-au asumat și care le-au adus satisfacție în ultimii aproape doi ani.
Clubul de lectură ”Să dezlegăm tainele textelor literare” de la Școala Gimnazială ”Marin Preda” s-a născut la inițiativa unei eleve de clasa a VI-a – Dumitru Isabella, iar profesorii Nițu Felicia, Peleașe Simona și Vasilescu Ramona s-au simțit datori să-și pună timpul liber în slujba elevilor, cum fac de mulți ani,  și în zilele de sâmbătă. Când ceilalți se relaxează după o săptămână grea, ele se întâlnesc cu elevi iubitori de lectură de la clasele a IV-a, a V-a, a VI-a sau a VII-a și promovează o valoare pe care mass-media insistă prea puțin (după părerea noastră) – instruirea dobândită prin lectură.
La început timizi în prezentările lor, apoi din ce în ce mai siguri, încurajați de colegi și profesoare, elevii au descoperit aici cărți prea puțin promovate de edituri, din rațiuni comerciale: ”Oliver Twist”, ”Poveste fără sfârșit”, ”Păcală”, ”Împăratul muștelor”, ”Micul Prinț” etc. Prezentările sunt ținute, de obicei, de către elevi, ei sunt în prim-plan, încercând să-i convingă pe colegi să citească aceeași carte sau să vadă  și filmul, pentru a-și exprima apoi părerile.
Sâmbătă, 20 februarie 2016, a avut loc prima întâlnire a Clubului nostru din semestrul al doilea al acestui an școlar și am deschis-o printr-un ”Carnaval al personajelor literare”: Harry Potter, cow-boy și regi, Goe sau Păcală, toți s-au prezentat relaxați, altfel decât la ore și fără grija notelor din catalog, costumele fiind corelate cât mai reușit cu cărțile citite.
Căutam, ca dascăli, drumul în acest proiect împreună cu elevii noștri și ne place să spunem, ca în Star Trek,  că ”am ajuns acolo unde nimeni nu a mai fost vreodată”.

Prof. Nițu Felicia
Prof. Peleașe Simona
Prof. Vasilescu Ramona
Școala Gimnazială ”Marin Preda”
(Postat februarie 2016)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top