17An de an, în seara de 5 decembrie, adică în ajunul sărbătorii Sfântului Nicolae, toţi copiii îşi pregătesc ghetuţele sau cizmuliţele, curăţindu-le, lustruindu-le. Le pun în prag sau lângă fereastră, pentru că ei ştiu că pe acolo va trece Moş Nicolae şi va lăsa negreşit un dar pentru ei. Copiii neascultători primesc o nuieluşă, menită să îi atenţioneze şi să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinţii şi bunicii lor.

În credinţa populară, Sfântul Nicolae mai este cunoscut şi sub numele de Sân-Nicoară. Se spune că el păzeşte soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte, pentru a lăsa lumea fără căldură şi fără lumină.
În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului,  iarna. În această zi, Moşul îşi scutură barba sură şi începe să ningă, iar dacă nu ninge înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.
Conform tradiţiilor româneşti, Moş Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii.
Moşul ajută pe toţi cei nevoiaşi, orfanii şi văduvele, este stăpânul apelor şi salvează corăbierii de la înec, protejează soldaţii pe timp de război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor.
Deşi anul acesta zilele de 5 şi 6 decembrie au fost în week-end, acest lucru nu a împiedicat preşcolarii şi elevii claselor primare de la Şcoala Gimnazială “Toma Arnăuţoiu” Nucşoara să marcheze această sărbătoare. Sub îndrumarea cadrelor didactice Şerban Mirela şi Anuţa Diana, un număr de peste 20 de preşcolari şi şcolari, au desfăşurat activităţi specifice acestei zile.
Activităţile s-au desfăşurat în sala de clasă. Aici, copiii şi-au etalat talentul şi măiestria artistică astfel: preşcolarii au desfăşurat o activitate plastică, iar elevii au desfăşurat o activitate practică. Ambele activităţi au avut ca temă “Ghetuţa lui Moş Nicolae”.
La finalul activităţilor s-a organizat o expoziţie cu lucrările elevilor, iar copiii au fost premiaţi şi recompensaţi.
Cu toţii îl aşteptăm pe Moş Nicolae, cu mic cu mare, şi sperăm să îndeplinească dorinţele tuturor: şi copiilor, şi cadrelor didactice care îi îndrumă, supraveghează şi-i învaţă pentru a deveni oamenii de nădejde de mâine…

Prof. înv. preşc. Şerban Maria Mirela
Prof. înv. pr. Anuţa Diana Georgiana
Şcoala Gimnazială “Toma Arnăuţoiu” Nucşoara
Postat decembrie 2015

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top