30# Școala Gimnazială Mircea cel Bătrân” - Pitești și Colegiu Național ”Ion C. Brătianu”, partenere într-un proiect european care vine în sprijinul elevilor supradotați.
Proiectul ”Transformers School – Gifted Students/Happy Children” este un parteneriat strategic finanțat prin programul european Erasmus+. Coordonatorul parteneriatului este asociația IfjúságiNomádKlub Nonprofit KFT din Ungaria, iar Școala Gimnazială ”Mircea cel Bătrân” – Pitești și Colegiul Național ”Ion C. Brătianu” sunt partenere alături de alte instituții școlare din Ungaria, Slovacia și Spania. Ifjusagi Nomad Klub și instituțiile școlare își vor uni expertiza pentru a dezvolta capacitatea instituțiilor partenere de a lucra cu elevii supradotați, deoarece competențele reale ale profesorilor în educarea acestui grup de elevi sunt încă foarte puțin dezvoltate.

Proiectul a început în toamna anului 2017, cu activități de pregătire și management și se va încheia în toamna anului 2019. Între 16 și 17 ianuarie 2018 a avut prima întâlnire transnațională în Budapesta, Ungaria. Școala Gimnazială Mircea cel Bătrân a fost reprezentată de domnul director Dragoș Dinculescu și Colegiul I.C. Brătianu de doamna psiholog Sanda Bâtan și de doamna profesor Cristina Atanasescu.
Scopul proiectului îl reprezintă sprijinirea elevilor supradotați pentru a-și atinge potențialul  maxim, astfel încât ”a fi dotat” să nu devină o barieră în evoluția educațională a unui elev, ci, dimpotrivă, un avantaj pentru elev și pentru societate. Depistarea precoce, dezvoltarea inteligenţei emoţionale şi a abilităţile sociale pot face diferența între reușită și eșec pentru acest grup de elevi.
Începând din luna februarie 2018 cele două școli din Argeș au organizat grupe de lucru cu copii supradotați identificați în școlile lor; astfel, aproximativ 50 de copii vor lua parte la ateliere experiențiale de dezvoltare a abilităților sociale și emoționale pentru elevi supradotați.
Pe lângă activitățile la nivel local, în cadrul proiectului vor avea loc cursuri de formare în Ungaria și Spania la care vor participa profesori de la cele două școli argeșene, iar în luna octombrie 2018 Piteștiul va fi gazda unei activități de amploare din cadrul proiectului: elevi supradotați din Ungaria, Slovacia, România și Spania vor participa la un eveniment comun de formare pe tema educației pentru elevi supradotați (în total 40 de participanți, elevi și cadre didactice).
Acest proiect pune cele două instituții de învățământ argeșene și municipiul Pitești pe harta instituțiilor și locurilor în care se caută soluții, metodologii și abordări științifice noi pentru sprijinirea copiilor supradotați. Astfel prestigiul celor două instituții, dar și al învățământului argeșean va crește prin implicarea elevilor de elită din cele două instituții școlare.

Prof. Augustina Ene
(Postat aprilie 2018)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top