12Limba franceză și valorile solidarității, ale dialogului și diversității culturale sunt celebrate la 20 martie, de „Ziua Internațională a Francofoniei”, prin mii de evenimente organizate în tot spațiul francofon.

Ca în fiecare an, în luna martie, Școala Gimnazială „Mircea cel Bătrân”, Pitești este gazda mai multor evenimente dedicate sărbătorii limbii franceze: expoziții, concursuri în limba franceză,  momente artistice, proiecții de film, dezbateri, etc.
Activitățile sunt organizate în cadrul unor proiecte locale, județene sau regionale și se bucură de participarea a numeroși elevi și cadre didactice.
Cu această ocazie, vă invităm sâmbătă, 31 martie 2018, să participați alături de noi la activitățile organizate în cadrul celei de a IV-a ediții a Proiectului Județean de promovare a limbii franceze „Le français - une langue, un monde”.
Inițiat de Asociația Română a Profesorilor Francofoni (A.R.P.F.) și Școala Gimnazială „Mircea cel Bătrân”, Pitești în colaborare cu prestigioase instituții de învățământ din județul Argeș, proiectul își propune să readucă în prim plan sensul de bază al termenului francofonie orientând interesul elevilor și al cadrelor didactice către întreg spațiul francofon, extrem de bogat în toate domeniile - cultură, literatură, artă, muzică, tradiții sau gastronomie. În același timp, proiectul își propune să atragă atenția asupra realităților sociale, economice și politice din spațiul francofon și să lanseze un apel la înțelegere,  toleranță și respect fată de culturile și tradițiile din întreaga lume. Nu în ultimul rând, prin specificul activităților, proiectul are ca scop pregătirea elevilor pentru examenele DELF și BAC.
Proiectul se adresează în special elevilor din ciclul gimnazial și liceal care studiază limba franceză ca limba 1 sau limba 2 și profesorilor de limba franceză din mediul preuniversitar. La activitățile propuse în cadrul proiectului, pot participa și profesori din mediul universitar, studenți, cadre didactice și nedidactice interesate de limba și literatura franceză și de spațiul francofon în general.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt: dezvoltarea competențelor de exprimare în limba franceză, manifestarea unei atitudini de empatie față de cultura și civilizația francofonă, stimularea imaginației și a creativității și dezvoltarea unor competențe cheie precum exprimarea în public și  utilizarea tehnologiei pentru colectarea și prelucrarea informației.
Proiectul este propus pentru CAEJ  Argeș pentru anul 2017-2018, semestrul al II-lea și cuprinde mai multe activități de promovare a limbii franceze și a francofoniei printre care un concurs pentru elevi și un simpozion pentru cadrele didactice.
Concursul „Destinations francophones” se desfășoară sub forma unui concurs școlar județean cu participare directă având ca punct de plecare o călătorie imaginară într-o țară francofonă.
Pentru pregătirea concursului, candidații își vor alege o țară sau o regiune francofonă și vor aduna cât mai multe informații despre aceasta (așezare, vecini, relief, personalități, monumente, literatură, artă, stil de viață, mijloace de transport, tradiții, mâncare, evenimente găzduite etc.). Ulterior, vor utiliza aceste informații pentru elaborarea unui document în funcție de secțiunea aleasă.
Concursul se desfășoară pe două secțiuni: Exprimare scrisă  și Exprimare orală.
Pentru secțiunea Exprimare scrisă, elevii trebuie să redacteze un document  adecvat nivelului lor de pregătire: carte poștală pentru clasele a V-a și a VI-a (nivel A1), scrisoare pentru clasele a VII-a și a VIII-a (nivel A2), și pentru clasele a IX-a și a X-a (nivel B1),  articol sau eseu pentru clasele a XI-a și a XII-a (nivel B2).
Pentru secțiunea Exprimare orală, elevii susțin o prezentare de  5-7 minute despre o țară francofonă sau despre un aspect inedit legat de spațiul francofon. Prezentările  pot fi însoțite de un suport vizual (video, PPT, desene, harta, colaj, etc).
Concursul se desfășoară în data de 31 martie 2018, la sediul Școlii Gimnaziale ”Mircea cel Bătrân” Pitești, începând cu ora 10.00 pentru toate secțiunile. Proba scrisă durează  60 de minute pentru elevii de gimnaziu și 90 de minute pentru elevii de liceu.
Primirea fișelor de înscriere se face până la data de 28 martie 2018 pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Fiecare cadru didactic se poate înscrie cu maximum 2 elevi/secțiune/nivel.
Toate secțiunile sunt în limba franceză. Pentru evaluare se vor  utiliza grile specifice pentru fiecare secțiune, an de studiu și nivel de competență conform programelor școlare și CECRL. Se vor acorda premii și mențiuni în limita a 15% din participanți pentru fiecare nivel de vârstă și diplome de participare pentru cadrele didactice îndrumătoare.
Concursul este urmat de o masă rotundă organizată în cadrul Simpozionului Județean  “Le français - une langue, un monde”.
Începând cu ora 13, cadrele didactice din județul Argeș sunt invitate să asiste la dezbateri sau să participe cu lucrări în limba franceză care să prezinte un aspect inedit cu privire la limba, literatura, cultura, arta, tradițiile sau sistemul de învățământ dintr-o țară francofonă. Lucrările originale vor fi publicate în revista proiectului. Revista apare în format electronic, este avizată de IȘJ Argeș și are ISSN.  Nu se percep taxe de participare pentru nicio activitate din cadrul proiectului.
Acestea sunt doar câteva din activitățile organizate la Școala Gimnazială „Mircea cel Bătrân” în luna martie, cu ocazia Zilei Francofoniei.
Elevii din județul Argeș vor avea ocazia să își etaleze cunoștințele de limba franceză în cadrul numeroaselor concursuri organizate în semestrul al II-lea al acestui an școlar.
Concursul Județean de limba franceză pentru clasele a V-a și a VI-a va avea loc tot la Școala Gimnazială „Mircea cel Bătrân” din Pitești în data de 26 mai 2018.
De asemenea, până la sfârșitul acestui an școlar, A.R.P.F. Argeș își propune să organizeze o serie de activități destinate cadrelor didactice: ateliere, schimburi de bune practici, stagii de formare.
Până atunci, să facem din limba franceză o sărbătoare!
Bonne fete à la Francophonie et à tous les francophones!

Monica Benghe, profesor de limba franceză,
Școala Gimnazială „Mircea cel Bătrân”, Pitești
(Postat februarie 2018)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top