15Din dragoste pentru portul popular românesc, unic, încărcat de simboluri, inegalabil, a luat naștere Concursul județean “Drag mi-e portul românesc!”, desfășurat la Școala Gimnazială “Mircea cel Bătrân”, în data de 25 noiembrie, anul trecut.

Coordonatorii și inițiatorii proiectului au fost prof. înv. primar Cerasela Zamfir, prof. Mirela Oanea și prof înv. primar Magdalena Pletea, care au fost sprijiniți de întregul colectiv al școlii gazdă, de dl director Dragoș Dinculescu, precum și de cadre didactice din școlile partenere.
Scopul acestui concurs a fost aducerea în actualitate a frumuseții portului popular românesc, dar și familiarizarea copiilor cu noțiuni ce definesc elementele componente ale costumului popular. Proiectul a avut doua Secțiuni: grafică și prezentarea costumelor de către echipe formate din câte 5 elevi. S-a adresat elevilor din școlile argeșene, de la clasa pregătitoare până la clasele de liceu și s-a bucurat de o participare numeroasă: peste 150 de copii și cadre didactice.
În evaluarea prezentărilor s-a ținut cont de autenticitatea costumului, recunoașterea zonei de proveniența a acestuia, recunoașterea elementelor componente, calitatea prezentării.
Ideea organizării acestui concurs a pornit de la atenția acordată în ultimul timp iei tradiționale, care nu mai zace uitată în lăzi vechi, prăfuite, ci este prezentă pe marile podiumuri de modă. Ia aceea veche, autentică, lucrată cu migală de bunicile și străbunicele noastre, cusută la lumina lumânării își arată din nou splendoarea, nu doar în România. Fiecare costum popular spune o poveste, iar povestea este pictată cu drag, cu acul, pe materiale delicate. Noi am vrut să aflăm povești și le-am aflat, și vom mai afla!
Atenția în combinarea culorilor, în alegerea materialelor, dar și arta broderiei, toate acestea aduc în actualitate portul nostru popular, iar proiectul școlii noastre asta și-a propus: reîntoarcerea la valorile tradiționale, autentice.

Prof. Cerasela Zamfir
Școala Gimnazială „Mircea cel Bătrân” Pitești
(Postat ianuarie 2018)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top