teiuleanuÎncepând cu 1 septembrie 2016, Colegiul Economic „Maria Teiuleanu” implementează proiectul” Plan Your Career, Plan Your Future”, finanţat prin programul comunitar Erasmus Plus, Acţiunea cheie 2 - Cooperare pentru inovaţie şi schimb de bune practici, parteneriat strategic doar între școli.

Proiectul este coordonat de Liceul Bellevue din Fort de France, Martinica franceză, partenerii fiind Colegiul Economic „Maria Teiuleanu”, IGS Busecker Tal, Germania, Ave Maria La Quinta, Spania și Kemalpasa Ferzent Bulum Anadolu Lisesi, Turcia.    
În perioada 22-29 octombrie 2017, un grup de 2 profesori și 5 elevi ai colegiului au luat parte la cel de-al treilea schimb de elevi din cadrul proiectului la școala “Ave Maria La Quinta” din Granada, Spania.
Programul săptămânii respective a inclus activități specifice dezvoltării abilităților de antreprenoriat ale elevilor implicați dar în același timp a vizat îmbogățirea cunoștințelor participanților  referitor la cultura, istoria, stilul de viață și bucătăria tipic spaniole.
Astfel, prima zi a inclus vizita școlii și recepție la Primăria Granada, urmată de prezentarea “Business protocol”,  susținută de D. Óscar Balda, profesor la „International School of Management” din Granada. Ulterior prezentării, elevii au participat la un atelier practic pentru a aplica protocolul de afaceri în cazul unei țări făcând referire la modalitățile de salut, utilizarea cărților de vizită, modul de a se  îmbrăca, oferirea de daruri, întâlnirile, umorul, timpul, întreținerea oaspeților, subiectele de discuție și comunicarea.
Activitățile destinate dezvoltării abilităților antreprenoriale și a adaptabilității elevilor la piața muncii la nivel local, național și european au fost urmate de prezentările “Occupations Today and Needed Qualifications”, în cadrul cărora fiecare țară parteneră a identificat cele mai populare ocupații ale momentului. De asemenea, grupul de elevi și profesori străini a beneficiat de vizita la un antreprenor local specializat într-o ocupație specific spaniolă-obținerea jambonului prin proceduri specifice de uscare în zona Alpujarras.
Momentul culminant al săptămânii a fost prezentarea și realizarea tranzacțiilor în cadrul firmelor de exercițiu, expertiza oferită de instituția noastră în cadrul proiectului. Fiecare țară parteneră și-a prezentat firma alcătuită în timpul schimbului de elevi de la școala noastră (Fashion Beauty- Romania, Red Car Pet-Germania, I Am Tech-Spania, Meditool-Turcia, Sharitchéri-Martinica), și-a alcătuit standul și s-au realizat tranzacții.
Proiectul își propune prin activități de acest gen furnizarea de oportunități egale pentru tineri în educație și pe piața muncii, promovarea cetățeniei active și a incluziunii sociale pentru toți tinerii,  reducerea șomajului tinerilor prin facilitarea tranziției școală-piața muncii, realizarea integrării cu succes a absolvenților pe piața muncii și susținerea tinerilor antreprenori.
Schimbul de elevi din Granada a dezvoltat abilitățile antreprenoriale ale elevilor dar și cultura participanților în ce privește istoria și specificul stilului de viață spaniol și, poate cel mai important, stabilirea de prietenii între cele cinci naționalități care interacționează în cadrul proiectului.

Prof. coord. Lavinia Iancu
Colegiul Economic „Maria Teiuleanu”
(Postat octombrie 2017)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top