19„Job Shadow Day” este cel mai mare program internațional de orientare profesională pentru elevi, propus de Junior Achievement Romania pentru săptămâna ”Şcoala altfel: Să știi mai multe, sa fii mai bun!” din perioada 18 – 22 aprilie 2016. Cadre didactice din Piteşti, înscrise în program, au beneficiat de training online, de suport din partea echipei Junior Achievement Romania pe întreaga perioadă de desfășurare a programului şi de un KIT de materiale educaţionale, utilizate pentru derularea unor activităţi de tipul „learning by doing” la clasă, necesare pregătirii pentru ziua de shadowing. În ziua de shadowing,  13 elevi ai clasei a XI-a F de la Colegiul Tehnic „Armand Călinescu”, aflaţi sub îndrumarea doamnei profesor Impingău Maria – coordonator pe şcoală, şi 20 de elevi de la clasa a XII-a B, de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Piteşti, aflaţi sub îndrumarea doamnei profesor Tulbureanu Iuliana – coordonator local şi a doamnei profesor Moraru Adriana – coordonator pe clasă, s-au familiarizat cu piața locurilor de muncă, petrecând câteva ore în „umbra” unui profesionist din domeniul dorit, pentru a înțelege mai bine meseria, sarcinile salariatului, dar şi abilitățile și competențele necesare postului respectiv. Elevii de la Colegiul Tehnic „Armand Călinescu” au ales  S.C. BRODCONF S.R.L. pentru Job Shadow Day, iar elevii de la  Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” au optat pentru: Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, Argeş TV, S.C. Scorpio Future Games SRL, şi pentru S.C. Rofi Covi SRL. Pe tot parcursul activităţilor, elevii au adresat întrebări, pe care şi le-au notat într-un jurnal, urmând a completa un formular de feed-back on-line.
Acest program i-a ajutat pe tineri să înţeleagă diverse opţiuni de carieră şi să găsească mai uşor un răspuns la întrebările pe care orice tânăr şi le pune în pragul maturităţii: ce ar dori să devină, unde ar dori să lucreze sau care ar fi cel mai potrivit loc de muncă pentru el. Devenind „ucenici” pentru o zi ai unui salariat, elevii au putut înţelege mai bine rigorile şi responsabilităţile unui loc de muncă. La final, elevii şi reprezentanţii agenţilor economici au completat formulare de feed-back, elevii împărtăşind experienţele lor în plan afectiv şi senzorial, iar agenţii economici subliniind implicarea elevilor şi a cadrelor didactice în derularea activităţilor din Job Shadow Day 2016.
Implicarea agenţilor economici, a comunităţii locale în activităţi nonformale de susţinere a orientării şcolare şi profesionale a tinerilor noştri este benefică atât pentru aceştia, cât şi pentru comunitatea locală, pe termen scurt, dar şi pe termen lung.

Prof. Iuliana Tulbureanu, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”
Prof. Maria Impingău, Colegiul Tehnic „Armand Călinescu”
(Postat aprilie 2016)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top