odobescu 1Pe data de 25 septembrie 2010, peste 200.000 de români participau la o acțiune masivă de  curăţenie, desemnată ca fiind cea mai mare acţiune de voluntariat organizată vreodată în România. În total s-au implicat în cele 5 acţiuni peste 1.400.000 de voluntari, transformând “Let`s Do It, Romania!” în cea mai mare mişcare socială din țara noastră.

În perioada 2010-2017, voluntarii au reuşit să strângă peste 2.427.000 de saci de deşeuri, reprezentând 25.000 de tone. Din 2010 şi până astăzi, peste 9.900.000 de ore de voluntariat au fost dedicate proiectului. Dintre voluntarii care au participat la Ziua de Curăţenie Naţională, 700.000 au fost elevi.
Anul acesta, pe 15 septembrie, printre aceşti voluntari ne-am aflat şi noi, o parte dintre elevii Colegiului Naţional „Alexandru Odobescu” Piteşti, acțiunea fiind de fapt deja o tradiție în colegiul nostru. Îndrumați de profesori,  ne-am arătat spiritul civic participând la o activitate pe care o găseam deopotrivă necesară, dar și antrenantă. Astfel, ca și în anii anteriori, ne-am prezentat la sediul liceului, unde cu mic cu mare ne-am organizat, împărţindu-ne în grupe de 5-10 elevi,  fiecărui grup atribuindu-i-se o zonă pe care trebuia să o cureţe.
De-a lungul timpului, printre persoanele publice care au promovat și susținut această activitate s-au aflat şi Adrian Despot, Amalia Enache, Cornel Ilie, Florin Busuioc, Alex Dima, Adela Popescu, Gabriel Coveșeanu.
După împărțirea sacilor şi a mănuşilor de unică folosinţă, ne-am apucat cu entuziasm de lucru. Fiecare membru al unui grup avea sarcina de a strânge în sacul său o categorie de deşeuri (hârtie, sticle de plastic, aluminiu, resturi menajere etc.), fiind foarte importantă şi reciclarea acestora. Am rămas uimiţi de diversitatea lucrurilor pe care oamenii le aruncă în natură, neconştientizând gravitatea faptelor pe care le săvârşesc.
Nu la mult timp după începerea activităţii, sacii au devenit din ce în ce mai plini cu diferite deşeuri, dar am rămas surprinşi să observăm că numărul final al acestora a fost mai mic decât în anii precedenţi.
Lucrul bine făcut, responsabilitățile asumate și îndeplinite, spiritul de echipă și nu în ultimul rând o zi frumoasă petrecută altfel la școală, au fost pentru noi suficiente motive de mulțumire și mândrie. Iar implicarea noastră în astfel de acțiuni nu se va opri cu siguranță aici!

Andreea Aungurencei, clasa a XII-a
Colegiul Naţional „Alexandru Odobescu” Pitești
(Postat septembrie 2018)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top