16În zilele de 22, respectiv 23 februarie 2018, elevii Colegiului Național “Alexandru Odobescu” au sărbătorit Dragobetele prin două manifestări deosebite, una sub forma unui spectacol oferit colegilor și profesorilor, cealaltă prin participarea la un simpozion tematic în cadrul Muzeului Viticulturii și Pomiculturii de la Golești.

Spectacolul desfășurat la Sala Multimedia a colegiului nostru și devenit deja o tradiție, a surprins prin varietatea formelor artistice, iar reprezentanții Consiliului elevilor l-au pregătit în cele mai mici detalii. Au fost interpretate melodii și piese de teatru specifice sărbătorii, s-a organizat un concurs de cupluri, câștigătorii fiind recompensați cu diplome și premii. Activitatea s-a încheiat cu un schimb inedit de scrisori, strânse într-o urnă secretă și distribuite ulterior destinatarilor.
Simpozionul de la Golești, cu tema “Dragostea și umbrele ei”, s-a adresat elevilor noștri, dar și celor din Colegiul Național “Zinca Golescu”, provocarea constând în abordarea laturii triste a iubirii, sub egida A fost odată...de n-ar mai fi fost. Elevi ai claselor a X a și a XI a au realizat materiale interesante, în format powerpoint, în care au prezentat iubirea în mitologie, literatură, istorie, dar și în contemporaneitate. Materialul intitulat  „Iubirea -  o urmă tragică în timp”, a impresionat prin acuratețea cercetării, dar și prin abordarea originală a fațetelor iubirii de-a lungul existenței umane. Eleva Maria Stanciu ne-a surprins cu o poveste de dragoste veche și reală din timpul celui de-al doilea război mondial, a străbunicilor săi, o istorie individuală tristă, ce se pierdea  în cumplita dramă colectivă a conflagrației mondiale. Cu multă emoție, Maria ne-a prezentat fotografiile celor doi și plăcuța de identificare a străbunicului dispărut pe front, rămase ca amintiri de preț ale familiei sale. Daniel Mincu, de la clasa XI a B, a făcut o radiografie a dragostei - rapide și superficiale uneori - a timpurilor contemporane, afirmând: “Azi, rar mai suntem, de fapt, singuri. Ne aflăm într-o permanentă căutare a celui mai bun partener posibil. Într-o lume care se mişcă atât de rapid, ca a noastră, renunţăm, deci, mult mai uşor la o relaţie. M-am întrebat cum se termină acele „alianţe temporare“, cum se mai despart tinerii de azi. Mari sau mici, despărţirile ne schimbă lumea, ne pun pe alt curs. Internetul, însă ne oferă întotdeauna soluţii comode, precum site-ul breakup-shop.com, care se deschide cu titlul mare „Be single“ (Fii singur) şi te îndeamnă să „comanzi“ o despărţire. Creat de doi canadieni, site-ul se oferă să trimită SMS-uri, e-mail-uri sau scrisori, ori chiar să sune şi să se despartă ei în numele tău. Tinerii au devenit mai inventivi în ceea ce privește încheierea unei relații, punând comoditatea pe primul loc. Oare modul în care se termină o relaţie spune ceva şi despre felul în care se schimbă mentalităţile dintr-o societate? Care mai este eticheta în cazul despărţirilor, în era comunicării rapide? Avem, de fapt, o datorie morală de a încheia o relaţie într-un anume fel? Căci a ne despărţi nu e ceva ce ne învaţă, de obicei, părinţii, în cei şapte ani de acasă. Poate – rar – filmele ori cărţile… Rămâne pentru noi, un subiect de reflecție…”

Profesor  Monica Ilie
Profesor Loredana Cănuță, consilier educativ
(Postat februarie 2018)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top