13Aflat deja la a VII-a ediție, Concursul regional cultural-artistic  “Şcoala  între viziune şi misiune” a devenit o frumoasă tradiție a instituției noastre. Anul acesta, concursul s-a derulat pe 27 mai și a presupus implicarea a circa 150  de elevi și 30 de cadre didactice. În ultimii ani, ne-am bucurat atât de participarea locală, cât și de prezența a tot mai numeroase instituții de învățământ, cele mai consecvente  participări fiind din Iași, București, Olt, Dolj, Neamț, Satu Mare, Alba Iulia, Vâlcea.

“Şcoala între viziune şi misiune” nu e un simplu slogan, ci se dorește un depozitar al ideilor, dezideratelor, aşteptărilor elevilor în legătură cu instituţia în care-şi petrec o mare parte din timp şi din viaţă. Forma de derulare a proiectului este aceea a concursului, ştiindu-se cât de îndrăgită şi stimulativă este competiţia în rândul elevilor. Concursul  își propune  să privească şcoala “prin ochii elevilor”, deci din perspectiva acelora pe care îi educăm şi pe care ne dorim să ni-i apropiem, să-i înţelegem, să-i integrăm social şi profesional.
Acest proiect are ca beneficiari direcţi elevii şi profesorii implicaţi efectiv în probele de concurs iar, indirect, şcoala organizatoare, școlile partenere, alte instituţii educative implicate, reprezentanți ai ISJ Argeș și ai comunităţii locale, părinţii.
 Activităţile propuse, în ordinea în care s-au desfăşurat:
1. Concurs de creaţie literară
2. Concurs de realizare a unui site web sub egida  “Cel mai original site  al şcolii mele”
3. Secţiunea film, cu subsecțiunile:
a. film cu tema  “Vreau o şcoală ca afară”, slogan inspirat de  piesa “Vreau o ţară ca afară” a formaţiei Vunk
b. film cu tema “O personalitate marcantă a școlii/învățământului românesc”.
Matei Pieca, component al echipei câștigătoare la secțiunea film anul trecut, ne-a declarat: “Școala între viziune și misiune” a fost, în sine, un proiect drag sufletului meu, iar faptul că am reușit, atât eu, cât și echipa mea, să „cucerim” locul 1 ne-a apropiat și mai mult de acest proiect îndrăzneț. Noi am participat la secțiunea „film”,subsecțiune b, iar scurtmetrajul nostru a adus în fața juriului viziunea liceului nostru și încercarea de a alinia sistemul de învățământ românesc la cel european. Filmările au durat o zi întreagă, dar tot procesul s-a dovedit a fi unul amuzant. Ce ar trebui să știe cei care vor să participe? Pur și simplu puneți suflet în ceea ce faceți și distrați-vă. Găsiți o temă abordabilă, dar nu vă sfiiți să aduceți și elemente unice. În fond, nu aveți ce pierde!”
Organizatorii intenționează să  abordeze și pe viitor  problema şcolii şi a şcolarităţii într-un context mai larg, ieşind din instituţia şcolară, dar tot cu scopul de a o înţelege în complexitatea ei şi de a o reconfigura social şi civic.  În cadrul acestui concurs, elevii vor fi provocați să definească şcoala din perspectiva lor, dar şi să promoveze  propriile proiecţii despre şcoala modernă.        

Prof. Ilie Monica
Prof. Manolescu Daniela Alice
Colegiul Național “Alexandru Odobescu” Piteşti
(Postat octombrie 2017)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top