dezbatereA șaptea ediție a Concursului Național de Dezbateri „Tinerii Dezbat” a adunat în acest an un număr record de licee din toate colțurile țării - 270 de unități școlare. Mai întâi, 810 elevi împreună cu mentorii lor și-au dat întâlnire în cadrul celor 10 competiții regionale, fiecare echipaj sperând să se afle printre cele calificate la etapa națională.
Moțiunile au fost permisive, de actualitate și antrenante atât pentru elevi, cât și pentru arbitrii care trebuiau să urmărească atent prestația vorbitorilor și să consemneze totul în flow-chart-uri.
Ca o premieră, moțiunile de la regională (21-22 mai) și națională (10-12 iunie) au fost aceleași:
# Educația civică ar trebui să fie materie obligatorie în programa școlară pentru liceu.
# Ar trebui aplicate măsuri de toleranță zero pentru actele de discriminare din școli.
# Drepturile copilului ar trebui să fie obiect de studiu pentru toți elevii.
Echipajul care ne-a reprezentat județul din cadrul Colegiului Național      „Al. Odobescu” din Pitești (Daniela Florescu, Andreea Stoian și Matei Pieca, coordonați de doamna profesoară Simona Dinculescu) s-a clasat printre premianții olimpiadei naționale.
În cadrul etapei regionale desfășurate la București ne-am confruntat cu licee renumite din capitală (Colegiul Național de Informatică „T. Vianu” - București, Colegiului Național „Mihai Eminescu” - București), obținând locul al doilea și reușind astfel calificarea la națională.
Etapa națională s-a desfășurat la Zalău, județul Sălaj: un oraș mic, dar cu oameni primitori.
Ironia sorții a făcut ca, în meciul inaugural, să ne reîntâlnim cu echipajul Colegiului Național „Mihai Eminescu” - București și să dezbatem aceeași moțiune din finala regionalei, unde ei ne-au învins, doar că, de data aceasta, rolurile s-au schimbat. Ne-am luat revanșa!
Valoarea echipajelor a crescut constant odată cu avansul în etape. În sferturile de finală am fost învinși de echipajul Colegiului Național „Sf. Sava” din București care, de altfel, a și câștigat întreaga competiție.
Dezbaterile (fenomen totuși tânăr în România) dezvoltă abilitățile de viață și de comunicare, de aceea pot spune cu certitudine că experiența dobândită în cadrul acestui concurs a fost una foarte utilă. Pe lângă punctaje, victorii și înfrângeri, am fost impresionați de festivitatea de deschidere care a avut loc într-o sală superbă din centrul „Transilvania”, culminând cu un moment de interpretare simfonică la pian, vioară și contrabas. Cina festivă din ultima seară a concursului a făcut ca înfrângerile să fie uitate repede: s-au spus glume, s-a cântat, a fost voie bună, s-au legat multe prietenii. A fost o experiență interesantă care ne va face mai buni în viitor.
Pentru premiile obținute (mențiune pe echipe și locul al III-lea la „Cel mai bun vorbitor” - Andreea Stoian) le mulțumim profesorilor care s-au implicat în pregătirea noastră: Simona Dinculescu, Daniela Burtoiu, Maria Petrică, Luminița Boeru, Loredana Cănuță, Ion Dogioiu, David Ilina, Mihai Mihăescu, Elena Ștefănică.
Debate must go on!

Elev Matei Pieca, clasa a X-a I
Colegiul Naţional „Al. Odobescu”, Pitești
(Postat iunie 2016)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top