42Moment simbolic în istoria poporului roman, înscris în calendarul sărbătorilor noastre de suflet, ziua de 25 Octombrie este Ziua Armatei Române, o zi de glorie și de cinstire pentru eroismul și jertfele prin care, de-a lungul vremii, oștirea noastră și-a îngemănat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinindu-și misiunea nobilă de a apăra unitatea națională.
Eroii neamului românesc cunoscuți și necunoscuți, din toate timpurile și din toate locurile sunt toți aceia care, într-un fel sau altul, și-au jertfit viața pentru apărarea țării, pentru realizarea unității noastre naționale și pentru înlăturarea oricărei forme de înrobire a românilor.
Eroii sunt memoria vie a istoriei noastre. Nu este suficient să-i cinstim prin discursuri și declarații, ci trebuie să-i cinstim întâi de toate printr-o viață curată, frumoasă, demnă de jertfa lor.
La 25 octombrie 1944 glorioasa armată română elibera ultima localitate românească de sub ocupație străină: orașul Carei. Prin lupte grele și sângeroase și fapte de eroism, armata română a reîntregit Transilvania străbună, leagănul națiunii și civilizației românești, din al cărei trup fusese răpită partea de nord-vest prin odiosul Dictat de la Viena. Acțiunile militare purtate de armata română în bătălia din Ardeal alcătuiesc un drum glorios, cu nenumărate jertfe.
Istoria are misiunea de a forma spiritual civic și sentimental național, patriotic. De aceea am considerat necesar să aducem un binemeritat omagiu armatei române pentru siguranța pe care o oferă statului roman.
Într-un cadru festiv, la Liceul Teoretic „Ion Cantacuzino” Pitești am organizat  o activitate dedicată Armatei Române împreună cu Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria” Argeș reprezentată de dnul Președinte Ștefan Alexandrescu, din partea Asociației Veteranilor de război, dnul Popescu Dumitru, care a impresionat prin relatările de pe front.  
Am deschis seria unor minunate colaborări interliceale cu Colegiul Național „Zinca Golescu” Pitești, reprezentat  de doamnele prof. Bubeanu Viorica, Dogioiu Luminița și Pandele Maria, precum și cu Colegiul Tehnic „Dimitrie Dima” Pitești, reprezentat de d-na prof. Matei Magdalena care au participat împreună cu  elevii la următoarele activități: depunere de coroane la Cimitirul Eroilor, referate, proiecție film, creație literară, prezentări Power Point, dezbateri despre tema propusă, prezentarea ofertei educative pentru admiterea la Academia Militară.
Această activitate a fost coordonată de către prof. Sămăreanu Mihaela, bibl. Brebene Daniela, prof. Merișanu Alina, prof. Laura Militaru
(consilier educativ), prof. Alina Filip, prof. Iordache Adrian, prof. Magda Mincă, prof. Tudor Magda și cu participarea altor profesori din cadrul Liceului Teoretic “Ion Cantacuzino” Pitești.  

Prof. Sămăreanu Mihaela
Bibl. Brebene Daniela
(Postat octombrie 2016)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top