22În data de 14 mai 2016, la Liceul Teoretic ,,Ion Cantacuzino”, s-a desfășurat  concursul județean cu tema ,,Asistența medicală, prioritate pentru comunitate”, înscris în Calendarul activităților educative extrașcolare județene nr.590 din 09.02.2016, poziția 140, în parteneriat cu Liceul Teoretic ,,Ion Barbu” și cu ,,Crucea Roșie” - filiala Argeș.
În cadrul acestui concurs, s-au derulat două activități care au avut un impact deosebit asupra elevilor.
Prima activitate a constat într-un concurs în care elevii și-au testat abilitățile practice de acordare de prim ajutor în caz de accidente (fracturi, entorse, luxații, hemoragii, arsuri, plăgi etc). La această probă au participat șase echipaje: cinci de la Liceul Teoretic ,,Ion Cantacuzino” și unul de la Colegiul Tehnic ,,C.D. Nenițescu”. Elevii au rezolvat un test grilă, adresat întregii echipe, format din 10 itemi tip alegere simplă, fiecare răspuns corect fiind notat cu un punct (durata de 10 minute) şi au fost puși în situația de a acorda ajutor unei victime (un exerciţiu de acordare a primului ajutor unui rănit, executat de întreaga echipă); subiectul  a fost stabilit prin tragere la sorţi, din tematica orientativă (timpul de executare a probei practice a fost de 10 minute).
Juriul a fost format din conf. univ. dr. Popescu Doina – președinte ,,Salvați Copiii” - filiala Argeș și din doamnele asistente, Gogel Ecaterina și Gheorghe Marinela, de la Școala Postliceală Sanitară Pitești.
Emoțiile nu i-au împiedicat pe elevi să execute corect manevrele învățate, dar au persistat până la aflarea rezultatelor.
Elevii liceului nostru s-au situat pe primele locuri la această probă, apreciind inițiativa organizării unei asemenea activități, care le este necesară în viața de zi cu zi. De asemenea, ei intenționează să-și perfecționeze tehnicile și să participe și la alte concursuri de acest gen.
Cea de-a doua probă, teoretică, a constat în rezolvarea unui test cu 100 de itemi (biologie+chimie), similar celui de admitere la Facultatea de Medicină.
Au participat 20 de elevi din  cinci licee: Colegiul Național Licel ,,Zinca Golescu”, Colegiul Național ,,I.C. Brătianu”, Colegiul Național ,,Alexandru Odobescu”, Liceul Teoretic ,,Ion Barbu” și Liceul Teoretic ,,Ion Cantacuzino”.
De departe s-au remarcat elevii de la Colegiul Național Liceul ,,Zinca Golescu” și Colegiul Național ,,I.C. Brătianu”, care au obținut rezultate foarte bune.
Acest concurs s-a dorit o continuare a tradiției școlii noastre și o verificare a cunoștințelor teoretice și practice ale elevilor care se află în pragul unui examen sau care doresc să urmeze o școală cu profil sanitar.

Prof. Laura Militaru,
Prof. Dorina Damaschin
Liceul Teoretic „Ion Cantacuzino” Piteşti
Postat mai 2016

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top