tudor vladimirescu erasmusÎncepând cu 1 septembrie 2018, Școala Gimnazială ”Tudor Vladimirescu” din Pitești participă, timp de 2 ani, la derularea proiectul Erasmus + SOCIAL MEDIA-NATURAL LEARNING ENVIRONMENT, Ref. No 2018-1-IT02-KA229-048268_4. În cadrul acestui proiect, coordonat de Istituto Comprensivo Lombardo Radice din Caltanissetta, școala noastră va participa alături de alte trei școli partenere: Osnovno uchilishte Dimitar Blagoev, din Veliko Tarnovo-Bulgaria, Szkola Podstawowa im. Ks Adolfa Chojnackiego din Polonia și Ozel Oğuzhan Ozkaya Ortaokulu din Izmir, Turcia.

Proiectul își propune să direcționeze utilizarea mediilor sociale spre scopuri educaționale, reducând, totodată, timpul petrecut de elevi în mediul online în favoarea activităților sociale și a dezvoltării de hobby-uri și interese care să încurajeze interrelaționarea directă dintre elevi. Astfel, activitățile proiectului se vor concentra, în primul an, pe identificarea de alternative de petrecere a timpului liber, materializate prin înființarea de cluburi de hobby-uri în fiecare școala participantă și editarea revistei”Alternative”. În cel de-al doilea an activitățile vor viza observarea obiceiurilor de utilizare a mediilor sociale de către elevi, dezvoltarea abilității de folosire a instrumentelor web 2.0  și a celorlalte competențe digitale în scop educațional.  
În acest context a avut loc prima întâlnire din cadrul proiectului. Având tema “Efecte ale Social Media în Educație”, întâlnirea s-a desfășurat în orașul Izmir, într-o școala particulară modernă și bine echipată  în care se pune un accent deosebit pe învățarea limbii engleze. Întâlnirea din Turcia, fiind prima din proiect, a dat partenerilor ocazia să se prezinte și să pună la punct  planurile de acțiune pentru viitor, să demareze crearea prin colaborare a unui cântec reprezentativ al proiectului( cu versuri în toate limbile țărilor participante). De asemenea, au fost trecute în revistă cluburile înființate în fiecare școala și s-au discutat rezultatele chestionarului online aplicat elevilor din fiecare țară privind obiceiurile de utilizare a rețelelor de socializare. Au fost prezentate logo-urile câștigătoare la concursul ce a fost organizat în fiecare școala și s-a propus realizare unui logo al proiectului care să conțină elemente din fiecare cele cinci lucrări câștigătoare. Școala gazdă a organizat vizite culturale și întâlniri cu reprezentanții inspectoratului școlar și cu guvernatorul Izmirului. Totodată, organizatorii au oferit un spectacol cultural prezentat de elevii școlii împreună cu profesorii lor.
Vizita s-a dovedit una fructuoasă dându-ne ocazia nu doar să ne cunoaștem colaboratorii, ci și să facem schimb de experiență și să observăm din interior o altă cultură și un sistem de învățământ diferit.
Întrunirea nu s-a încheiat fără să fie puse la punct detaliile privind următoarea întâlnire, ce va avea loc în Italia. Aceasta se va concentra, în principal, pe lansarea primului număr al revistei ”Alternative”, la care vor contribui toți participanții, dar și pe dezbateri privind modul de abordare a utilizării raționale a mediilor de socializare on line în rândul elevilor cu vârste între 12 și 14 ani.

Prof. Dumitru Magdalena
Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” Pitești
(Postat ianuarie 2019)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top