27Unirea de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român. Unirea celor două principate a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. În anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Naționale”, urmând ca ulterior într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate.
Faptul împlinit la 24 ianuarie 1859 era considerat de Poarta Otomană și de Austria drept o încălcare a Convenției de la Paris, însă în textul Convenţiei din 1858 nu se stipula ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate,
În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică, iar după înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866, noul stat primește denumirea de România, urmând  ca la 1 decembrie 1918, prin înfăptuirea Marii Uniri,  să se realizeze statul național unitar român.
Aceste pagini importante din istoria neamului nostru au fost sintetizate și prezentate  elevilor Școlii Gimnaziale “Tudor Vladimirescu”, în cadrul activităților desfășurate cu ocazia sărbătoririi împlinirii a 159 de ani de la înfăptuirea Unirii de la 1859, activități incluse în cadrul  proiectul educațional “Hai să dăm mână cu mână!”, din  Calendarul activităților educative școlare și extrașcolare, semestrul I al actualului an școlar. Elevii au realizat desene, picturi, colaje, pe această temă, și chiar s-au întrecut în cadrul unui concurs de istorie, demonstrând cunoștințe vaste legate de marele eveniment istoric.
Manifestările dedicate actului Unirii au fost încheiate cu un program artistic, în cadrul căruia  elevii din corul școlii, ”Dorulețul”, coordonați de doamna profesoară de muzică Mădălina Barbu, au interpretat melodii cu un profund caracter patriotic. Animați de formația de dansuri populare a clasei a II-a C, coordonată de doamna profesoară Luminița Boțîrcă, elevii școlii, împreună cu părinții și cadrele didactice, s-au prins într-o mare Horă a Unirii.

Prof. înv. primar Pantazeanu Lavinia Elena,
Prof. înv. primar Sima Camelia,
Școala Gimnazială ,,Tudor Vladimirescu” Pitești
(Postat ianuarie 2018)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top