deschidereDuminică, 17 februarie 2019, a fost o zi inedită şi plină de bucurie pentru Şcoala Gimnaziala „Mihai Eminescu” Pitești, o zi în care a fost sărbătorit multiculturalismul. Evenimentul a fost organizat de AIESEC, cu sprijinul Jupiter City, în cadrul Proiectului de voluntariat internaţional, Discover.

Într-o atmosferă de sărbătoare, vizitatorii au avut ocazia să afle câte ceva despre tradiţii şi culturi din întreaga lume, au putut admira costume tradiţionale şi obiecte specifice, au putut gusta din preparatele culinare specifice ţărilor reprezentate: Brazilia, Coreea de Sud, Indonezia, China, Rusia, România, Turcia, Hong Cong, Egipt, Grecia, India. Întregul eveniment a fost gândit ca o competiţie între grupuri de elevi ai celor trei şcoli participante.
Cele patru echipe ale şcolii noastre au delectat publicul cu prezentări interesante despre Brazilia, China, Coreea de Sud şi Egipt. Elevii noştri, alături de părinţi, bunici, coordonatorii AIESEC şi voluntarii internaţionali s-au întrecut în măiestria aranjării standurilor de prezentare, în realizarea costumelor şi machiajelor, în prepararea de mâncăruri şi băuturi tradiţionale din ţările reprezentate, în susţinerea în limba engleză a materialelor documentare, în dans şi cântec reprezetativ respectivelor meleaguri.
Egiptul antic a fost alături de noi prin imaginile maiestuoaselor piramide, prin reprezentarea unei „mumii” simpatice, prin culoare şi eleganţă, dar şi prin preparate culinare delicioase pregătite de elevi ai clasei a VI-a D: Paula Cremenescu, Sonia Tănăsescu, Alexandra Guţă, Alexandra Piha, Antonia Niţă, Teodora Olaru, David Cozma, coordonaţi de Isabella.
China a trezit interesul audienţei prin costume specifice, prin arta servirii ceaiului, prin calitatea prezentării elementelor specifice unei culturi şi civilizaţii deosebite, prin culoare şi, nu în ultimul rând, prin mâncarea gustoasă şi aspectuoasă pregătită şi servită de elevii: Mara Predescu, Anca Rotaru şi Alexandru Ciocîrlan de la clasa a VI-a B, Ştefan Răzvan Barbu, Alexandru Busuioc şi Mihai Abagiu de la clasa a VI-a D, Alin Popescu de la clasa a VIII A şi Robert Neagoe de la clasa a VIII-a D, coordonaţi de Cristian Ştefan Alexandru.
Brazilia a fost la mare înălţime, de la aranjamentul minunat al standului, unde verdele şi galbenul din steagul ţării s-au împletit original cu costumele copiilor şi florile din părul fetelor, parcă prefigurând carnavalul de la Rio, până la momentul artistic ce a culminat cu Samba, dansat atât de membrii echipei, cât şi de alţi participanţi la eveniment. Într-o colaborare perfectă, elevii: Raluca Badea de la clasa a VII-a A, Raluca Constantin de la clasa a VII-a D, Ana Maria Iordache, Camelia Maria Bică, Elena Bianca Turcin, Elena Miruna Şerbănescu şi Alexandru Şerbănescu de la clasa a VII-a B, alături de coordonatoare grupului, Ana şi părinţi foarte inimoşi, au reuşit să ne impresioneze prin culoare, candoare, bucuria de a ne face să ne simţim cât mai bine admirând o reprezentare în mărime aproape naturală a unei tinere brazilience în costum tradiţional, a unui
„Ronaldo” foarte priceput la sportul „rege” şi în special prin preparate delicioase precum brigadeisos, quindim, salpino sau coxinha.
Coreea de Sud nu s-a lăsat mai prejos, fiind reprezentată de Alexandra Buzulică, Iarina Ciuculete, Daria Popa, Bianca Muşoiu de la clasa a VII-a C, Raluca Andreescu, Lorelei Bălţat, Ioana Frătoaica şi Ioana Olteanu de la clasa a VII-a D, coordonate de Ann - Michelle Dobre. Fetele şi-au împărţit cu grijă responsabilităţile şi au reuşit să aducă o imagine frumoasă şi interesantă a acestei ţări la evenimentul din acest an. De la mâncarea tradiţională, precum prăjitură cu orez, ramen, omletă rulată cu ton sau dakjjn (pui cu legume în stil coreean) la evantaiele şi costumul tradiţional (hanbok); de la prezentarea frumuseţilor ţării, dansul tradiţional pe melodia „Arirang”, dansul modern pe o melodie k-pop la dansul final pe cea mai fredonată melodie din lume „Gagnam style”, bucuria s-a citit pe chipul întregii echipe.
În urma jurizării pentru desemnarea câştigătorilor competiţiei, care a avut în vedere calitatea şi varietatea alimentelor preparate, precum şi explicaţiile aferente, curiozităţile şi tradiţiile prezentate, aranjamentul standului, costumele, surprinderea specificului fiecărei ţari în documentare, dar şi prin dans şi cântec, primele trei locuri au fost adjudecate de elevii şcolii noastre, după cum urmează:
Locul I – echipa ce a reprezentat China
Locul II – echipa ce a reprezentat Coreea de Sud
Locul III – echipa ce a reprezentat Brazilia
Voluntarii AIESEC au reuşit să realizeze un eveniment de excepţie, menit să încânte atât publicul, cât şi pe cei implicaţi trup şi suflet, dar mai presus de acest lucru, cu această ocazie copiii noştri şi-au dezvoltat abilităţile de viaţă, au colaborat, s-au implicat, au tolerat, au decis, şi-au învins emoţiile, au comunicat în limba engleză, au fost speakeri, au dansat şi au cântat în public, au fost aplaudaţi motiv pentru care le mulţumim foarte mult şi îi felicităm pentru iniţiativă, devenită deja tradiţie.

Prof. Corina Dumitrescu
Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești
(Postat februarie 2019)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top