# Schimb de experiență între Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” și Școala „Milutin I Draginja Todorovic” din Kragujevac, Serbia.
20În perioada 19-23 aprilie 2018,  la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești  s-a desfășurat ediția a XIII-a, etapa a doua,  a Proiectului Educațional Internațional „Educația interculturală - șansa de a fi împreună”, pe care acestă școală îl desfășoară cu succes de-a lungul anilor, prietenia celor două instituții școlare, din România și Serbia,  devenind o tradiție care imprimă Piteștiului una dintre constantele sale culturale.

Gazda acestei etape a proiectului, Școala „Mihai Eminescu” din Pitești, condusă de prof. dr. Haiducu Marian, a așteptat delegația Serbiei, în seara zilei de 19 aprilie, moment emoționant de revedere între profesorii români și sârbi, care au legat de-a lungul timpului strânse relații de colaborare.
Elevii sârbi, implicați în schimbul de experiență educațională, au fost primiți de către familiile elevilor români, care, anul trecut, într-un octombrie plin de semnificații istorice pentru partenerii sârbi, au făcut la rândul lor deplasarea în țara vecină și prietenă.
Activitățile proiectului educațional au fost intense, primul moment fiind participarea la „Parada florilor”, de vineri, 20 aprilie. Elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” au defilat cu mândrie, alături de elevii Școlii “Milutin I Draginja Todorovic”, îmbrăcați în uniforma școlii și purtând coronițe de flori. Directorii celor două instituții, Dragan Pavlovic și Marian Haiducu, alături de profesorii sârbi, au participat la deschiderea „Simfoniei Lalelelor”, alături de oficialitățile invitate la această manifestare, primind felicitări pentru activitatea  elevilor. După acest moment emoționant, elevii și profesorii s-au deplasat către Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, unde s-au purtat discuții privind învățământul în contextul unei lumi în continuă schimbare și s-a desfășurat un atelier de pictură de icoane pe sticlă, elevii fiind înfrățiți astfel, prin talent și culoare, dincolo de cuvinte. De altfel, profesorii sârbi au mărturisit că sunt impresionați de creativitatea elevilor piteșteni, dovedită prin lucrări care împodobesc întreaga școală.
Zilele ce au urmat au fost pline de soare și activități culturale, familiile elevilor români oferind copiilor sârbi momente de neuitat, prin vizita unor obiective istorice și culturale importante ale Munteniei: Cetatatea Râșnov, Castelul Bran, Brașovul, Sibiul, Bucureștiul.
În ziua plecării, delegația sârbă, profesori și elevi, au fost într-o vizită la Primăria Pitești, unde au fost primiți cu căldură, acest moment fiind încununarea cu succes a Proiectului Educativ Internațional al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, „Educația interculturală - șansa de a fi împreună”

Director,
Prof. dr. Marian HAIDUCU
(Postat aprilie 2018)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top