20“Săptămâna Educației Globale” este unul dintre evenimentele importante pe care Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești le organizează anual, antrenând în activități de educație formală și nonformală cadre didactice, elevi și parteneri educaționali.

Anul acesta, evenimentul s-a desfășurat în perioada 13 – 17 noiembrie 2017, sub tema „Lumea noastră depinde de noi”.
Programul european „Educația Globală” a fost inițiat pentru a dezvolta, întări și susține strategiile de implementare a educației globale și de formare a capacității de dezvoltare a acestuia, prin intermediul instituțiilor și practicilor din domeniul educației, atât din zona formală, cât și nonformală. Educația Globală cuprinde: educația pentru dezvoltare, educația pentru drepturile omului, educația pentru pace și prevenirea conflictelor și educația interculturală.
Tema aleasă „Lumea depinde de noi”/„My World Depends on Us”, este rezultatul discuțiilor și consultărilor coordonatorilor naționali, care au considerat că interdependența, respectarea diversității, solidaritatea sunt priorități în contextul internațional actual.
Subiectul din acest an i-a inspirat deopotrivă pe elevii, părinții și cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Pitești. Copiii din toate clasele au desenat, au realizat colaje, s-au jucat, au vizionat filme educative, au adresat întrebări despre realități ale zilelor noastre și au primit răspunsuri de la cadre didactice și parteneri educaționali. Temele proiectelor au fost diverse și au făcut referire la toleranță, la drepturile copilului, la pace, la responsabilitate, la încredere în semeni, la rolul nostru ca cetățeni ai lumii, putând fi grupate într-un tot unitar ca  „Lumea ta... lumea mea... lumea noastră”, o „Lume” care depinde întotdeauna de cetățenii ei.
Pe parcursul activităților, elevii au lucrat împreună, venind fiecare cu bucățica lui de suflet presărata cu iubire, cu talentul lui pentru a contribui la clădirea unei lumi perfecte. Copiii și-au dezvoltat abilități de lucru în echipă, au dat dovadă de prietenie și înțelegere.
În urma activităților din această săptămână, elevii au înțeles că, pentru o bună conviețuire, este necesar să ne acceptăm chiar dacă suntem diferiți, să ne respectăm reciproc și să colaborăm. Ei au intuit că „pace” este un cuvânt cu o semnificație profundă, fiind fundamentul vieții fiecărei ființe umane. Temele prezentate au reușit să-i capteze, să-i antreneze, să-i fascineze și chiar să-i emoționeze pe viitorii cetățeni ai lumii, întipărindu-le dorința de a participa la crearea unei lumi mai bune, unei lumi pline de zâmbete și speranță.
Atât elevii școlii cât și cadrele didactice au avut o săptămână plină de realizări, de trăiri intense, contribuind fiecare la crearea unui puzzele imens care înfățișează „Lumea noastră”, o lume care depinde de noi.

Prof. Înv. Primar Nen Monica
Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Pitești
(Postat decembrie 2017)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top