19În luna octombrie 2017, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești a derulat prima etapă a unui parteneriat internațional  cu Şcoala “Milutin I Draginja” - Serbia, sub deviza ,,Prietenie prin cultură şi civilizaţie”, parteneriat  aflat în al treisprezecelea an de desfășurare.

Zece elevi  ai școlii piteștene, însoțiți de profesorii îndrumători  Pantazică Nadia,  Bianca Tătaru  și Amalia Bugă, colectiv coordonat de d-nul director Marian Haiducu, împreună cu  reprezentantul  ISJ Argeș, doamna inspector general adjunct  Mihaela Crișan și reprezentantul  Asociației Părinților Elevilor Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Pitești, domnul Claudiu Ionescu,  au onorat invitația tradițională pe care școala o primește an de an, de a vizita în Serbia, Şcoala Milutin I  Draginja, care anul acesta împlinește 150 de ani de la înființare.
În perioada 19-23 octombrie, delegația s-a deplasat la Kragujevac, Serbia, în cadrul acestui  schimb deja tradițional între școala piteșteană și Școala “Milutin I Draginja Todorovic”, din orașul sârb cu care este înfrățit Piteștiul. Organizatorii proiectului urmăresc ca, în fiecare an, diferiți elevi ai Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” să participe la acest schimb de experiență, care  are ca rezultat, printre altele, conştientizarea importanţei şi înţelegerea unor culturi şi ţări noi, dezvoltând astfel sentimentul de apartenenţă la valorile europene. În timpul celor cinci zile petrecute  în Kragujevac, elevii au avut parte de diverse surprize, plimbări, activități oferite de familiile gazdă desemnate de conducerea școlii din Serbia. Au rămas plăcut impresionați de oraș, de cultura si istoria Serbiei și s-au legat prietenii care, cu siguranță, vor rămâne pe viață.
Vineri, 20 octombrie 2017, elevii Școlii Milutin I Draginja Todorovic, au oferit atât cadrelor didactice, cât și elevilor,  activități de educație nonformală interesante  și un program artistic cu accentuat caracter popular, dar surpriza a constat în preluarea elementelor de cultură românească de către prietenii din Serbia, care au dansat  melodii populare românești, au recitat “Luceafărul” în limba română . A fost, de asemenea,  prezentată școala, diferită ca structură față de școlile românești, dar, în același timp, foarte vie, caldă, primitoare.
Poate cea mai impresionantă activitate a fost, însă, participarea delegației din școala piteșteană la comemorarea care se realizează în fiecare an, pe 21 octombrie, în orașul Karugujevac, a pogromului din 1941, săvârșit de armata germană în acest oraș. Opresiunilor din acea perioadă le-au căzut victime peste 6000 de civili: bărbați, femei, dar și copii. Ceremonia impresionantă a comemorării a avut loc în parcul Sumarice, la aceasta participând elevi, cadre didactice, dar și oficialități ale primăriilor din Serbia, Pitești și însuși Președintele Serbiei.
Elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” cât și cadrele didactice, au fost impresionați de ospitalitatea, căldura și amabilitatea cu care au fost primiți de domnul director al Școlii “Milutin I Draginja Todorovic”, cât și celelalte cadre didactice. Proiectul s-a dovedit un succes și în acest an, elevii și profesorii români având prilejul de a cunoaște în profunzime cultura și civilizația sârbă, de a conștientiza locul nostru, ca popor, în ansamblul culturilor europene.
Cele cinci zile au trecut foarte repede, dar prietenia dintre elevii și profesorii români si sârbi va cunoaște o nouă etapă la primăvară, când va avea loc vizita delegației sârbe la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, cu prilejul Simfoniei Lalelelor.

Prof. Bianca Tătaru
Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești
(Postat decembrie 2017)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top