09Întrucât educaţia, în diferitele sale forme, rămâne, în concepţia tuturor popoarelor, indiferent de apartenenţa religioasă, factorul determinant al devenirii fiinţei umane, la nivel mondial a fost marcată „Săptămâna educaţiei globale”, în perioada 16-22 noiembrie, prin numeroase evenimente culturale.
Elevii români şi de alte naţionalităţi din Italia, care studiază „Limbă, cultură şi civilizaţie românească” în proiectul cu acelaşi nume al Ministerului Educaţiei Naționale și Cercetării Științifice din România şi al Institutului Limbii Române din Bucureşti, au participat la o serie de activităţi culturale extraşcolare organizate de Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Piteşti, sub patronajul Inspectoratului Şcolar Județean Argeş şi al Organizaţiei „Salvaţi copiii!”. Aşa se face că aproximativ 100 de elevi din regiunile Lombardia, Piemonte (prof. Mirela Ungurean şi Ioana Antoniu), Toscana (prof. Vivianne Gherghel), Puglia (prof. Ana-Maria Tomaziu) şi Sicilia (prof. Mihaela Petrea) au contribuit cu lucrări de pictură şi desen, referate, fotografii reprezentative şi materiale confecţionate de ei, promovând pacea mondială, egalitatea de şanse şi dreptul la educaţie al copiilor din lumea întreagă. Aceste lucrări au fost evaluate şi expuse de un colectiv de profesori ai Şcolii „Mihai Eminescu” Pitești, coordonați de prof. Manuela Dovleac, aceeaşi care le-a lansat colegelor din Italia invitaţia de a se implica, alături de elevii români şi de alte naţionalităţi, în astfel de activităţi şi de comunicări ştiinţifice.
Merită amintit faptul că, prin coordonarea directorului unităţii de învățământ, prof. dr. Marian Haiducu, există precedente privind colaborarea fructuoasă între şcoala pe care o reprezintă şi şcolile din Peninsulă. Pe de o parte, elevii piteşteni s-au dovedit dornici de a participa, prin corespondenţă, la competiţii şi la simpozioane organizate de partea italiană; pe de altă parte, elevii din Italia au fost încântaţi să colaboreze, de la aceeaşi distanţă, în limba strămoşilor lor şi în limba italiană, cu aceia a căror şcoală poartă numele unui simbol naţional şi universal: Mihai Eminescu.

Delia DUMITRICĂ, prof. LCCR-Milano, Lombardia
(Postat noiembrie 2016)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top