18Deschiderea anului școlar a fost pentru Școala Mihai Eminescu un eveniment deosebit, prin participarea unui număr impresionant de personalități locale din administrația locală și județeană (senatorul Șerban Valeca, prefectul Cristian Soare, inspectorul general al ISJ Argeș Dumitru Tudosoiu, primarul Piteștiului, Cornel Ionică, viceprimarii Sorin Apostoliceanu și Laurențiu Zidaru) și mai ales prin prezența președintelui Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu. Prezența acestuia din urmă nu a fost întâmplătoare, ci ca urmare a câștigării locului I la Olimpiada Gimnaziilor la Fotbal, de către echipa Școlii “Mihai Eminescu”, echipă condusă de prof. Cristian Neacșu.

Interviu cu directorul școlii, profesor Marian Haiducu

- Dle director, spuneți-ne ce a adus școlii acest premiu, dincolo de prestigiu și faimă?
- Este  a III-a oară când școala noastră obține acest premiu, ceea nu e puțin lucru. Mă bucur că performanța și munca copiilor și a antrenorului au fost răsplătite și material, în sensul că școala a primit un teren de fotbal sintetic, pe care l-am montat cu sprijinul Asociației Părinților. Mai mult, prin contract, dar și moral, ne obligăm să înființăm mai multe echipe de fotbal de fete și de băieți și să încercăm să facem cinste  clubului sportiv de altădată al școlii. Acest teren de fotbal este cu atât mai important cu cât o parte din suprafața celorlalte două terenuri de sport ale școlii este obținută prin hotărâre judecătorească de un particular. Apelul meu către forurile competente să se negocieze cu actualul proprietar oferirea unor sume compensatorii sau a unui teren la schimb, pentru a putea păstra baza materială a Școlii Mihai Eminescu, în care, de altfel, Primăria Pitești a investit. Ar fi păcat să se întâmple altfel.
- Nu doar în sport ați obținut anul trecut performanțe. Câți elevi de la Mihai Eminescu au urcat pe podium la fazele județene și naționale ale olimpiadelor?
- Așa este. Avem rezultate deosebite la toate materiile, la fizică, matematică, limba română, geografie, arte plastice. De altfel, Asociația Părinților a premiat cu 60 de milioane de lei vechi pe toți cei 70 de elevi care au obținut aceste rezultate meritorii, care ne fac cinste. Fără să ne lăudăm, suntem în top 3 în ceea ce privește numărul de premii obținute la olimpiadele școlare.
- Având în vedere că numărul elevilor care doresc să învețe la Mihai Eminescu este în creștere, aveți în vedere investiții pentru mărirea numărului de clase?
- De la an la an avem o cerere tot mai mare. Ca exemplu, numărul de clase 0 s-a dublat (de la 3 la 6), fiind, spun eu, meritul corpului profesoral, unul de elită. Numărul elevilor a crescut la 1.320, învățându-se, după cum se știe, pe două schimburi. Astfel, am lucrat încă de anul trecut la un proiect de extindere și reabilitare termică a școlii. Extinderea presupune practic încă un corp de școală cu 15 săli de clasă - parter și două nivele și, evident, reabilitarea termică a vechiului corp. Proiectul se află acum la Primăria Pitești și încercăm obținerea fondurilor europene pentru demararea investiției. Avem de patru ani și un after-school care funcționează la parametrii optimi, care, de asemenea, de la an la an s- mărit cu încă o clasă. Și pentru funcționarea acestui after-school întâmpinăm probleme de spațiu. Nu am stat degeaba nici în această vacanță. Am amenajat curtea interioară și intrarea interioară, lucrări pentru care mulțumesc ADP Pitești și Salpit SA.
- Ce mesaj le transmiteți elevilor și părinților la început de an?
- În afară de urările de sănătate și baftă în activitatea școlară, în primul rând îi rog să respecte uniforma unități noastre de învățământ, pentru că este un simbol reprezentativ. Să o poarte nu din obligație, ci cu mândrie. În al doilea rând, să respectăm natura, tot ceea ce este verde. Avem un renume de ”eco-școală”, pe care trebuie să încercăm să-l menținem împreună!
- Despre concursul pentru funcțiile de directori, ce urmează în octombrie, care este opinia dvs?
- Din păcate, cred că foarte mulți manageri foarte buni de școală, cu vechime și experiență, care au făcut dovada priceperii, nu vor putea trece de faza CV-ului, adică nu vor obține cele 35 de puncte minime pentru această probă. Spun asta pentru că se cer tot felul de diplome de competențe de limbi străine, de studii post universitare, de master, pe care nu toată lumea le are ca și hârtie de depus la dosar.  Repet, nu pentru că nu au aceste competențe, ci nu pot, prin diplome, să facă dovada lor. E un pic dur concursul din acest punct de vedere!

(Postat septembrie 2016)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top