11Mărţişorul, micul obiect împodobit cu un şnur alb cu roşu, care este oferit persoanelor dragi, pe 1 martie, ca vestitor al primăverii, a primit de-a lungul timpului semnificaţii diverse, de la dar aducător de noroc, la simbol al renaşterii naturii.

In vechime, pe data de 1 martie, mărțișorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor și tinerilor - fete și băieți deopotrivă. Șnurul de mărțișor, alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în alb și roșu, sau în alb și negru, reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric. Acesta era fie legat la mână, fie purtat în piept. El se purta de la 1 martie până când se arătau semnele de biruință ale primăverii: se aude cucul cântând, înfloresc cireșii, vin berzele sau rândunelele. Atunci, mărțișorul, fie se lega de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să aducă noroc, fie era aruncat în direcția de unde veneau pasările călătoare, rostindu-se: "Ia-mi negretele și dă-mi albetele".
Elevii C.P. ,,A”, ai claselor I ,,E” și I ,,G”, îndrumați de către doamnele prof. înv. Ionescu Mădălina, Stănciucu Tudorița și Ilie liliana Luminița, alături de celelalte clase de elevi, de la Școala Gimnazială  ,,Matei Basarab”, au lucrat în timpul orelor de Arte vizuale și abilități practice mărțișoare, felicitări și lucrări de primăvară, acestea simbolizând sosirea primăverii, sărbătorirea mărțișorului și a zilei de 8 Martie - ”Ziua Mamei”.

Prof. Ionescu Mădălina
Prof. Stănciucu Tudorița
Prof. Ilie Liliana Luminița
Școala Gimnazială ,,Matei Basarab” Pitești
(Postat februarie 2018)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top