19În ziua de 1 Martie, românii celebrează sărbătoarea Mărţişorului, triumful primăverii asupra iernii. Obiectul cu şnur alb şi roşu fiind un simbol al reînnoirii timpului şi al renaşterii naturii.
Legenda mărțișorului și semnificația zilei de 1 Martie ne trimit în vremuri îndepărtate, când civilizația dacică cinstea renașterea naturii într-o maniera asemănătoare cu cea din zilele noastre. Din timpuri străvechi, prima zi a lunii martie a fost înzestrată cu semnificații mistice, referitoare la bunăstarea preconizată pentru anul în curs. Mărțișorul, un obiect artizanal însoțit de un șnur alb și roșu, joaca rolul unui talisman protector care echilibrează lupta dintre bine și rău.
În timpul geto-dacilor, anul nou începea la 1 martie. Luna Martie era prima lună a anului. Calendarul popular la geto-daci avea doua anotimpuri: vara şi iarna. Mărţişorul era un fel de talisman menit să poarte noroc, oferit de Anul Nou împreună cu urările de bine, sănătate, dragoste şi bucurie.
În vechime, pe data de 1 martie, mărţişorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor şi tinerilor – fete şi băieţi deopotrivă. Şnurul de mărţişor, alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în alb şi roşu, sau în alb şi negru, reprezintă unitatea contrariilor: vara-iarna, căldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric. Şnurul era fie legat la mână, fie purtat în piept. El se purta de la 1 martie până când se arătau semnele de biruinţă ale primăverii: se aude cucul cântând, înfloresc cireşii, vin berzele sau rândunelele. Atunci, mărţişorul se lega fie de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să aducă noroc, fie era aruncat în direcţia de unde veneau păsările călătoare, rostindu-se: “Ia-mi negretele şi dă-mi albetele”.
Cu timpul, la acest şnur s-a adăugat o monedă de argint. Moneda era asociată soarelui. Mărţișorul ajunge să fie un simbol al focului şi al luminii, deci şi al soarelui. Cu banul de la şnur se cumpăra vin roşu, pâine şi caş proaspăt pentru ca purtătorii simbolului de primăvara să aibă faţa albă precum caşul şi rumenă precum vinul roșu. Unele legende populare susţin că mărţişorul ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte.
În zilele noastre, valoarea mărţişorului începe să fie dată doar de creaţia artistică. Obiectul cu şnur alb-roşu se confecţionează din orice şi poate să aibă semnificaţii multiple.

Prof. înv. primar Ilie Liliana-Luminiţa
Prof. înv. primar Stănciucu Tudoriţa
(Postat martie 2017)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top